2009. május 7., csütörtök

Bio-bevásárlás

Előrebocsátom, hogy nem vagyok fanatikus bio-rajongó ("hiszem, ha látom, hogy bio...!"), de be kell látnom, hogy a mai előrecsomagolt világban igenis oda kell figyelnünk tudatosan, mit eszünk-iszunk és mit kenünk magunkra - legalábbis, amennyire hatalmunkban áll ezt ellenőrizni és figyelni. Azt pedig egyértelműen állíthatom, tévhit, hogy az egészséges(ebb) életmód, a "bio-öko-cuccok" drágábbak. Valóban, nem olcsók. Például egy 20 dkg-os zöldségpástétom 300-400 Ft, a rizstejet átlagban 600 Ft/liter áron lehet megvenni és egy vízzel higítható, mézzel készült Méhes gyümölcsszörp akár 950 Ft/fél liter... De vajon ugyanígy kritikusan figyelünk arra is, hogy egy 3 gombócos fagyira manapság akár 500 Ft-ot is kiadunk...? De egy doboz x%-os gyümölcslé (cukorral vagy édesítővel) is 300-400 Ft. Ahogyan a hagyományos cukros és lekváros (?) péksütemények sem olcsóbbak, ha az egész család ilyet reggelizik...

És még egy tévhitet szeretnék eloszlatni: nem kell feltétlenül fűrészpor-ízzel beérnünk és megállás nélkül kölest csipegetnünk ahhoz, hogy egészségesebben táplálkozzunk. A fent említett szörpök például olyan ízekben vannak, mint aszaltszilvás fahéjjal és mézzel, bodzavirágszörp mentával - vagy ugyanez kamillával, vadrózsavirág, ...:-) A búzahúsból (szejtánból) készült ételek kifejezetten finomak és a rizstej is finom, édeskés, a gyerekek nagyon kedvelik - a sokszor "gyanús" bolti tehéntej helyett... Remek és izgalmas még a tészták világa, mindenféle teljes kiőrlésű megoldással találkoztam ma (erre még visszatérek:-)), nem is beszélve a medvehagymás és algás tésztákról. Én a (mexikói, magyaros, zöldfűszeres) fasírtporokat is kedvelem, de belátom, ez ízlés dolga néha hús helyett. De a végtelenségig sorolhatnám...:-)

És hogy hol jártam? Délelőtt felfedeztem egy nagyon izgalmas új helyet a XIII. kerületben. Nagyker, de kisker is. Volt itt cápamájtól a méhpempőn át a máriatövismagig minden és még több is. Kis bioboltokban nincs ekkora választék, értelemszerűen, álmodni sem mertem ennyi izgalmas, új felfedeznivaló ízt és alapanyagot, amivel ott találkoztam. Magyar és külföldi termékek is vannak bőven, megnyugtató összetevőkből és nagyon igényes, szép, hangulatos csomagolásokkal (ráadásul:-)). Ezernyi csomag, doboz és tégely, tengernyi csodaszer. Nem reklámozni szeretném a helyet, mert van még sok ehhez hasonló nagyker országszerte, nyilván hasonlóan elvarázsoló választékkal, de azért: ő az!

Szóval: minden szempontból érdemes elkukkantani!;-)

16 megjegyzés:

Timi írta...

Hú, ez a téma nagyon jó, én is kifejezetten odafigyelek rá.
De a szörpöket, lekvárokat nagyon egyszerű házilag, vegyszer mentesen elkészíteni ;-)

Tina írta...

Igen!:-) Ennek nálunk anyu a nagy felelőse, ráadásul kreatívan ízesít, mentás baracklekvár is van például - úgyhogy lekvárt persze nem is vettem, teli izgalmas ízekkel a szerkény...:-) Bodzaszörp is az ő konyhájából szokott kikerülni.
De ez a mézes-fahéjas-aszaltszilvás...! Ilyet biztos nem fogunk csinálni, de nagyon érdemes kipróbálni!:-)

Piglet írta...

Hú, először is maximálisan támogatom a biot, de!
A zöldségek, a hús, a bármi, ha biot akarsz venni? Kipróbáltam, kb 2-3szorosa a krumpli ára a normálnak. Ugyanígy van a hús is, a gyümölcsök minden. Én meg fasírtporokon nem élek meg, a családom se. 1-2 emberre még ki lehet bírni, de 5-re nem. Amiről te írsz, az nem biotáplálkozás, hanem valami egészen más. Nekem a bio például nem egyenlő a (nagyon sarkítok) "fűrészpor-evéssel", sokkal inkább azt jelentené, hogy ugyanazt eszem, mint egyébként, csak válogatott alapanyagokból. Na ezt nem tudod kifizetni a 2-3szoros árakkal. Majd ha itt is normalizálódik a helyzet, és csak 20-30% különbség lesz, mint mondjuk az osztrákoknál, akkor máris könnyebb.

Tina írta...

Igen, persze, mindig több dolog folyik össze egészéges táplálkozás címszó alatt: a zöldségekből és egyebekből a "legtisztábbat" venni, lehetőleg, ez az egyik - ez legtöbb esetben (ismerve békés megyei mezőgazdász ismerősök véleményét) igazából ellenőrizhetetlen. Egy másik dolog meg, hogy konkrétan egyáltalán MIT választunk, pl. állati eredetű cuccokat meg finomítot cukrot halomra (és aztán csodálkozunk a magunk meg a gyerekünk súlybeli- meg egészségi állapotán), vagy ezeket visszaszorítva, inkább azt a bizonyos táplálkozási piramist szem előtt tartva. Innentől ennek aztán van ezernyi válfaja - ebben is: "ahány ember, annyi vallás"...

Piglet írta...

Ezek a dolgok hitkérdések is. :) Én a mindent lehet csak mértékkel gondolatot szoktam követni ebben is. Pl. évek óta nem eszünk disznóhúst - ez a legnehezebben emészthető húsféle - éppen ezért ha elémkerül, akkor kapásból ki is készül a gyomrom tőle. Csirke, pulyka ilyesmi. A Red Masters márkanevűt szeretem a legjobban, mert ez szabadon tartott madárból készül. Cukor - már amennyi fogy, mert nem sok, az leginkább nádcukor, ezzel sütök (vagy fruktózzal). Próbálok lavírozni a chipskóla tengely és a biofűrészpor között :DDDDDDD

Tina írta...

:-) Utsó mondatod: ezzel a legtöbben így vagyunk (már akik próbálunk odafigyelni), de természetesen mindenkinek más a "mérték"... Van, akinek napi egy túró rudi a gyereknek, van akinek heti egy, van, akinek egy sem - értsd jól...! És mindenkinek más ízlik. Különbözőek vagyunk a mérték tekintetében, de abban sajnos egyformák, hogy bizonyos táplálékok - persze különböző mértékben ugyan - jó vagy rossz irányba hatnak ránk. Ezt nem lehet megkerülni, amíg fizikai testben vagyunk. Vagy odafigyelsz, vagy legyintesz.

Piglet írta...

Két ruhadarab között rájöttem, hogy gumicukor rajongó lévén mit is eszegetek :) Biogumicukrot, ennek van a legjobb íze. Kenterbe veri a Haribot, szerintem. :DDDDD

Tina írta...

:-))) Biokaucsuk vagy bioszínezék...??:-) (De komolyan!!:-D)
Öööö... nekem a teljes kiőrlésű ebéd mellé desszertnek ma "mezei" Lindt bonbon jut... Ami jó, az jó, mese nincs.;-)

Schulcz Veronika írta...

Én ebben a kérdésben (is) az arany középút elvét vallom. :-) Nagyjából mindent lehet, de mértékkel. A finomított lisztet, és cukrot igyekszem én is kerülni. Helyette teljes kiőrlésú liszt, a cukor helyett méz (még a kávét is mézzel iszom), fruktóz, stb. Ha nagy ritkán megkívánom a chipset (évente kb. egyszer), akkor eszem egy picit, és nyilván nem két zacskóval vágok be. :-) Érdemes (és kell is) odafigyelni, hogy mit eszünk, mivel "mérgezzük" magunkat, de a ló túlsó oldalára sem kell átesni. Szerintem. :-) Egészséges, nem egészséges én a csokiról nem tudok, és nem is akarok lemondani... :-) A rizstej valóban finom? Megkóstolom majd, mert valaki azt mondta, hogy szörnyű íze van. Most már kíváncsi vagyok... :-) (Hogy valóban mi bio és mi nem, azt szerintem elég nehéz eldönteni, résen kell lenni. Hiszen, ha valami bio, akkor azt drágábban lehet eladni... Az biztos, hogy Anyukám kertjében a paradicsom, paprika, répa, cseresznye, meggy, stb. az bio. Tuti.)

Tina írta...

A csokival én is így vagyok;-), de alapjában nem vagyok édesszájú, szóval nekem a feketecsoki a non-plus-ultra...:-) Én a rizstejet szeretem, Andris is, a szójatejet már nem annyira, a zabtej pedig nekem nagyon "abrak-ízű" - de erre írtam, hogy ez szerintem ízlés kérdése. Igen, talán még a saját kertben termelt cuccok a legjobbak - de erre mondta egy dokibácsi anyuéknak, hogy azért ne felejtsük el, hogy van "városi" talajvíz meg légifolyosó és társai, szóval...:/

Schulcz Veronika írta...

Ez bizony így van, jogos, amit a dokibácsi mondott. 100 % bio ebből kifolyólag nincs. Erre egyszer azt mondta nekem egy ismerősöm, aki csak bio ételeket/italokat/fűszereket/teát fogyaszt, hogy a nem bionál a vegyszerek mellett (permet, stb.)is ott van a talajvíz, a szennyezett esővíz, levegő, stb. Lehet, hogy mindez a bioban is ott van - hisz nem kerülhető el, és ettől már nem teljesen mentes az ilyen-olyan szervezetre káros hatásoktól, de legalább vegyszermentes. Ezért, ha már választania kell, akkor biot vásárol, azt nem permetezték le, max. "csak" olyan helyen termesztették, ahol légifolyosó van... Minap az Intersparban nézegettem az almákat, de az összes ragadt valamitől, a jóég tudja mivel kezelhették le őket..., nem is vettem...

{Hana} írta...

Bizony, bizony :-) sok igazság vagyon benne! Köszi a linket! A bolt ismerős helyen van, majd elzavarom Anyát :-)
Nálunk ő a fő vajákos asszony, otthon termel (tiszta falu :-), tartósítószer és cukor vagy max. nádcukorral főz be, és ő készíti a kencéit, a gyógykenőcseit, a gyógy-löttyeit is :-)) Egy bajuk van - túl gyorsan fogynak mert finomak :-)
Én amikor elkezdtem, tök hamar teljesen belegolyóztam. Aztán maradt az, hogy ha valamit nagyon szeretnék megenni, nem nézem, mi van benne :-) Akkor érzem magam a legjobban, amikor semmiféle állatit nem eszem, de ez a szoptatás miatt egyáltalán nem megy - rengeteg sajtot eszünk... hús nuku - nagy ritkán sushi :D
Amúgy a JÓ minőségű étcsoki az EGÉSZSÉGES és kis adagban fogyaszt is! ;D (ajánlom Michael Cluizel válogatását: http://www.csokik.hu/edesseg_elemei/cluizel.html)

Tina írta...

Ó, egy fitoterapeuta anyuka, de jóóóó!:-))) Az étcsokiról ezt én is így tudom, naná, úgy fogytam tavaly összesen 10 kg-ot, hogy az étcsokiról egyáltalán nem mondtam le. A kakaóbabban sok egészséges dolog van.

Schulcz Veronika írta...

Tina, milyen módszerrel fogytál tíz kilót? Ez érdekelne. Megosztanád velünk? Hátha más is szívesen olvasná. (Nekem szuper hír, hogy a csoki egészséges, és fogyaszt is, ha kis mennyiséget eszünk csak. :-)))

Tina írta...

Persze, semmi akadálya!:-) (És nem felejtettem el a másik ígéretemet sem, amivel a kinez témában tartozom Neked!)

Schulcz Veronika írta...

OK., köszönöm! :-) "Tartozni" pedig nem tartozol :-), de örömmel veszem, ha megírod majd a sulis tapasztalataid. :-))