Az ANZAC mozaikszó, ami az ausztrál és új-zélandi hadtest szövetségének kezdőbetűiből áll össze. Az I. világháborúban szolgáló katonáknak készítették ezt a kekszet, mert a legenda szerint egyedül ez bírta ki a hosszú hajóutat.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg teljes kiőrlésű liszt (nekem nem volt, így most ez is fehérliszt lett)
5 dkg fehérliszt
10 dkg cukor
12 dkg vaj (tényleg vaj, nem margarin!)
1/2 tk szódabikarbóna
2 ek golden syrup (vagy méz)
A vajat egy kis edényben felolvasztjuk a golden syruppal vagy mézzel. 2 ek forró vízben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a keveréket a felolvasztott vajhoz adjuk. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet és a cukrot, majd jól eldolgozzuk a vajas-mézes keverékkel. A masszából dió nagyságú golyókat formázunk, azokat egymástól távol sütőlapra tesszük, majd előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük úgy negyed órán keresztül. Ha megsült, egy ideig hagyjuk a sütőlapon hűlni, ellenkező esetben törik a keksz.
Én dupla mennyiséget csináltam (meglepően rövid idő alatt ráadásul), de már most látszik, hogy mindenképpen el fog fogyni!:-) A gyerekek is imádják.
4 megjegyzés:
Szia Tina! Csak azt nem tudom, hogy a kókuszreszelékkel mit csináltál? Hozzákeverted a liszthez?
Igen! Elnézést, az eredeti receptet másoltam be és abból kimaradt, én pedig elfelejtettem pótolni...
a sb.hu fórumtalálkozón Gigi megkínált ezzel a sütivel, és mennyei volt, ma pedig a recept alapján megsütöttem, és sikerült :) köszönöm Tina a sütit és a receptet is :)))
De jó, örülök neki!:-)
Megjegyzés küldése