2010. május 9., vasárnap

Zabpelyhes keksz

Ha egy receptnél azt látom, hogy túl sok benne a reform hozzávaló, általában elijedek tőle, hogy biztosan "abrakízű", fűrészporszerű lesz. Volt már egy pár kellemes csalódásom azért - és ez a süti feltétlenül ezek közé tartozik! Ami megfogott benne, az a kókuszreszelék volt és persze a méz, bár ez utóbbi azért a legtöbb hasonló keksz hozzávalója szokott lenni. A recept a Vegafutár hírlevelében érkezett, tegnap kipróbáltam és mivel bevált közkinccsé is teszem.

ANZAC keksz

Az ANZAC mozaikszó, ami az ausztrál és új-zélandi hadtest szövetségének kezdőbetűiből áll össze. Az I. világháborúban szolgáló katonáknak készítették ezt a kekszet, mert a legenda szerint egyedül ez bírta ki a hosszú hajóutat.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 dkg kókuszreszelék

5 dkg teljes kiőrlésű liszt (nekem nem volt, így most ez is fehérliszt lett)

5 dkg fehérliszt

10 dkg cukor

12 dkg vaj (tényleg vaj, nem margarin!)

1/2 tk szódabikarbóna

2 ek golden syrup (vagy méz)


A vajat egy kis edényben felolvasztjuk a golden syruppal vagy mézzel. 2 ek forró vízben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a keveréket a felolvasztott vajhoz adjuk. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet és a cukrot, majd jól eldolgozzuk a vajas-mézes keverékkel. A masszából dió nagyságú golyókat formázunk, azokat egymástól távol sütőlapra tesszük, majd előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük úgy negyed órán keresztül. Ha megsült, egy ideig hagyjuk a sütőlapon hűlni, ellenkező esetben törik a keksz.



Én dupla mennyiséget csináltam (meglepően rövid idő alatt ráadásul), de már most látszik, hogy mindenképpen el fog fogyni!:-) A gyerekek is imádják.

4 megjegyzés:

Klári írta...

Szia Tina! Csak azt nem tudom, hogy a kókuszreszelékkel mit csináltál? Hozzákeverted a liszthez?

Tina írta...

Igen! Elnézést, az eredeti receptet másoltam be és abból kimaradt, én pedig elfelejtettem pótolni...

Unknown írta...

a sb.hu fórumtalálkozón Gigi megkínált ezzel a sütivel, és mennyei volt, ma pedig a recept alapján megsütöttem, és sikerült :) köszönöm Tina a sütit és a receptet is :)))

Tina írta...

De jó, örülök neki!:-)