2010. május 10., hétfő

Anya, étel, szeretet

"Amikor egy gyermek megszületik, az első szerelme és az első étele ugyanaz a dolog: az anya. Ezért mély kapcsolat van az étel és a szeretet között; valójában az étel érkezik először, azt követi a szeretet.

Az első nap a gyerek nem érti a szeretetet. Az étel nyelvét érti, minden állat természetes, primitív nyelvét. A gyermek éhesen születik; azonnal ételre van szüksége. Szeretetre még sokáig nincs szüksége, az nem olyan sürgős. Szeretet nélkül az egész életet le lehet élni, de étel nélkül nem élhetsz – ez a probléma.Lassan-lassan megérzi a gyerek, hogy amikor az anyában nagy a szeretet, másképp adja a mellét. Amikor nincs benne szeretet, vonakodva adja, vagy egyáltalán nem adja. Így a gyerekben tudatosul, hogy amikor az anyában sok a szeretet, amikor az étel hozzáférhető, akkor a szeretet is hozzáférhető. Ez a tudatosság a tudattalanban rejtőzik.Ha elszalasztod a szeretet ételét, többet eszel: az étel pótszerré válik. És az étellel a dolgok egyszerűek, mert az étel halott. Annyit ehetsz, amennyit csak akarsz, az étel nem tud nemet mondani. Az étellel főnök maradhatsz. De a szeretetben nem vagy többé főnök. Ezért én azt mondom, felejtsd el az ételt, egyél annyit, amennyit akarsz. De kezdd a szeretet életét élni, és azonnal látni fogod, hogy nem eszel olyan sokat. Megfigyelted már? Ha boldog vagy, nem eszel sokat. Egy boldog ember olyan teljesnek érzi magát, hogy úgy érzi, nincs benne több hely. A boldogtalan ember egyre csak tömi magába az ételt."

(Osho)

2 megjegyzés:

subud írta...

Ez milyen jó. És jókor olvastam! Köszönet érte! Eltörtem a karom, és azért döntöttünk úgy az orvossal, hogy ne műtsük meg, mert akkor oda lenne a szoptatás. Már pedig egy 1 hónapos apró babánál az étel, az etetés a szeretet, ahogy Osho írja, a többi később jön... Addigra remélhetőleg újra tudom használni a karom.

Szilvi

Tina írta...

Mielőbbi jobbulást kívánok!!