2009. június 16., kedd

"Fehér liliomszál...

"(...)
Ugorj a Dunába,
Támaszd meg oldalad
Két aranypálcával,
Meg is mosakodjál,
Meg is fésülködjél,
Valakinek kötényébe
Meg is törülközzél!"

Nagyon szeretem a liliomokat!:-) Júniustól augusztusig virágzanak, 1-1,5 méterre is megnőhetnek és nagyon hálásak, ha egy jó kis táptalajban vannak a hagymáik, igazából egészen igénytelenek, mégis meglepően dekoratív virágok és ezerféle színben pompáznak.

Kis történelem: Európában, Ázsiában, és Dél Amerikában is őshonos növény számos fajtája él vadon és száznál is több liliom fajtát tartanak számon a kertészek. Az ártatlanság, a tisztaság szimbóluma, az ókorban a menyasszonyi koszorúkat díszítette, a középkortól pedig előszeretettel díszítették virágjával a templomokat. A fehér liliom Szűz Mária jelképe, Szent Antal virága. Egyes népek hiedelmében az ártatlanul elítéltek sírján liliomok nyílnak.

A maja indiánoknál a liliomot a Földet a hátán tartó krokodillal ábrázolják, a suméroknál és az egyiptomiaknál a liliom a termékenység virága. A héber hitvilágban az istenben való hit, és Júda törzsének volt jele a liliom, az alkimisták körében a fehér liliom a nőiességet jelzi. Liliom motívumok sok címerben szerepelnek, például a ciszterci és a premontrei rend, a Szent Orsolya-rend, vagy Kassa városának címerében, a francia királyi címerben látható liliom pedig a felvirágzást, a hatalmat testesíti meg.

A liliom motívum Károly Róbert aranypénzén:



Gyógynövényként egészen a 17. századig használták. Leveléből és virágából kinyert olajjal égési sérüléseket, kígyómarást gyógyítottak. Olajával könnyítették a vajúdást, gyógyították a leprát, összezúzott hagymáját gyulladáscsökkentőként használták. Sőt gyógyítottak vele váltólázat is. Virágszirmainak alkohos kivonatával sebeket hűsítettek.



De nemcsak a gyógyításban terjedt el, hanem kozmetikumként is használták: összezúzott szirmai mézzel keverve ránctalanító hatásúak, az ókorban pedig igen drága készítmény volt a liliom tonik. Azt tartották, hogy a virág nedvéből nyert kivonat megfiatalítja az arcbőrt. Olaja közismert afrodiziákum, édeskés, balzsamos illatú parfümök alkotórésze. És van, akik úgy tartják, hogy a liliom a kacér nők virága...:-)



Vágott virágnak is kiváló, egyetlen hátránya hogy a virágpor foltot hagy a ruhán, a bútoron, ezt egy kis cellux darabbal tudjuk eltávolítani. Soha ne dörzsöljük szét, mert nem jön ki többet, hanem a ragasztószalaggal szedjük fel óvatosan. Ha kivágjuk a virág porzóit sokkal tovább tart a virágzás és nem lesz gond a virágporral sem, de ez csak a vágott növénynél érdemes.

Egy különleges kockás liliom:

És végül egy saját büszkeség, telis-teli bimbóval:

1 megjegyzés:

cinnamon írta...

A kockásliliom csak unokatestvére :-) az ő neve fritillaria, és én roppant elfogult vagyok vele :-)