2009. június 1., hétfő

Citromfű

Hetek óta szüretelem a kertemben és mégsem fogy el, hálistennek'!:-)

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a citromfüvet, melyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként és teákba is felhasználhatjuk. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor frissítőleg hat, ha a fürdővízbe teszünk belőle. Én eddig szinte csak teát főztem belőle vagy limonádét, mézes gyümölcsszörpöt ízesítettem vele, úgy döntöttem, utánanézek, vajon mi is rejlik még a "melissa officinalis" tarsolyában. Persze rengeteg mindent leltem, íme a kedvenceim:




Eukaliptusz, citromfű és mályva forrázata:

Forraljunk fel 1 liter vízet, majd a növényeket tegyük egy teáskannába és öntsük le a forró vízzel. Takarjuk le és hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Ajánlatos napi két csésze tea fogyasztása étkezések közötti időben. A tea kiválóan alkalmas heveny hörghurut gyógyítására.

Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.



Sárgabarackdzsem citromfűvel

Hozzávalók: 1 kg kimagvalt érett sárgabarack, fél maréknyi citromfű, 15-20 dkg méz, késhegynyi tartósítószer. Elkészítés: A megmosott, kimagozott barackot kisebb darabokra vágjuk, és egy fazékban a finomra vágott friss citromfűvel elkeverjük. Tűzre téve kevergetve addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget eléri. A főzési időt lerövidíthetjük, ha közben merülő turmixfejjel a gyümölcsöt összezúzzuk. A mézet csak a vége felé keverjük bele, és csak 5 percig forraljuk. Azon forrón előmelegített üvegekbe töltjük, s tetejükre két réteg fólia vagy celofán kerül. Közéjük tartósítószert szórunk. Csavaros fedéllel lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A friss citromfű varázslatos ízt ad a dzsemnek.


"A gyógynövény-hatóanyagok kivonásának legrégibb eljárása a növényi olajok kinyerése. A növényi illóolajok a zsíros olajokban, pl. olíva-, napraforgó- vagy mandulaolajban oldódnak, tehát ezek segítségével kivonhatók.
1 liter jó minőségű olívaolajhoz adjunk egy bő maréknyi SZÁRÍTOTT gyógynövényt, s minimum 3-4 hétig hagyjuk a napon átitatódni, érni. A művelet végeztével finom szitán áttörjük az egészet, a gyógynövényekből kipréseljük a maradékot, majd palackozzuk. Elsősorban bedörzsölésre, masszírozáshoz használjuk, de éppúgy megfelel fürdővízadaléknak vagy természetes szépségápolószernek.
Ha a gyógynövényolajokhoz forró méhviaszt vagy parafint adunk, gyógykenőcsöt nyerünk."

(Dr. Paul Seitz: Kis kerti patika,1992.)

Felhasználható gyógynövények például:
-körömvirág
-levendula
-orbáncfű
-orvosi ziliz
-rozmaring
-árnika
-kamilla
-menta
-citromfű


Csirke paprikás mártással

Hozzávalók:
6 gerezd fokhagyma, fél dl olaj, 1 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1,5 kg-os csirke, 1 kávéskanál citromfű, 2 evőkanál citromlé, őrölt bors, só, 1-1 felkockázott piros, sárga és zöld színû paprika

Elkészítés: A paprikát, a fokhagymát, a citromfüvet, a borsot és kevés sót simára turmixolunk. A csirkét sóval, borssal meghintjük, és sütőben vagy grillen pirosra sütjük. Amikor a külseje kész, a combokat és a mellett levágjuk, és még egyszer grillezzük. A felforrósított olajban a paprikaszószt kevergetve megpároljuk, majd hozzáadjuk a levest és a citromlét. Felforraljuk, beletesszük a húst, és 5-10 percig főzzük, hogy a szósz íze jól átjárja a húst. Végül a húst tálra tesszük, a szósszal meglocsoljuk, és párolt rizzsel kínáljuk.

(http://receptgyar.hu/citromfu-0)

--- további böngészéshez: citromfu.lap.hu ---

Nincsenek megjegyzések: