2009. június 11., csütörtök

Epereperepereper







No akkor a találó zöld után pezsdüljünk pirossal!:-) Ez az, ami idén tavasz végén kimaradt nálunk most, bár reménykedem, hogy így a szezonja végén pár kilónyit lövök még valahol és idén sem marad el a lekvárfőzés... (Így jár, aki egész hétvégéket suliban ül hónapokon át - no de annak mostmár vége, ez a lényeg.)



Gondoltam, azért körülnézek egy kicsit, hogy az egyik kedvenc gyümölcsöm kit hogyan ihlet meg világszerte, hát íme!:-)



Ott vannak például rögtön a sütik és egyéb desszertek... Kakaópor és csoki helyett akár pár dekányi összeturmixolt eperrel is lehet ízesíteni-színesíteni a piskótatésztát és kész is a meglepetés!


(fotó: araspastry.com)

Vagy ez az abszolút ütős kinézetű epres somlói galuska vagy mi a sunset.com-ról - azt hiszem, ez fokozhatatlan élmény lehet...:-)



A japánok megint mást eszeltek ki: az epercsokit. Állítólag nagy kedvenc ez mostanság arrafelé, ami érthető. (candyaddict.com)



Ennek pedig Levender nagymama örülne nagyon, mert biztosan szépen remeg: egy körtés-epres zselé...:-) (mainmainmasakmasak.wordpress.com)



És hogy mit igyunk ezekhez? Alkoholost vagy menteset kértek...?

Epres limonádét nagyon egyszerű csinálni, merék gyümölcs, turmix, majd víz és citromlé, cukor vagy méz szokás szerint. Bele lehet dobálni friss mentalevelet vagy citromfüvet is (miután ez utóbbi sosem fogy el, mint tudjuk...:-)).



De amikor csak kettesben vagytok otthon egy szerecsés júniusi nyárestén a lurkók nélkül, akkor inkább ezt a következőt ajánlanám...;-)

Hennessy Strawberry Mint koktél

  • 4 cl Hennessy
  • 2 cl friss eperpüré
  • 1 cl cukorszirup
  • 3-4 friss mentalevél

Pohár: Konyakos
Készítés: Az összes hozzávalót 5-6 jégkockával rakjuk a sékerbe, jól rázzuk össze, majd szűrjük pohárba.
Díszítés: Mentalevél




Dzsemnek sem bonyolult az epret megcsinálni. Van olyan változata például, amikor egyszerűen tepsiben a sütőben készül a csoda. Kibélelünk egy tepsit zsírpapírral, egyik felébe cukrot, a másik felébe az epret kell tenni, fele-fele arányban. Forró sütőbe tolni, félidőben összekeverni. Aztán mehet is az üvegekbe.



És ha már dzsem, akkor szívből ajánlom a Tiptree lekvárjait, békebeliek és mégis egyediek. Persze, hogy Londonból hoztunk pár üveggel: az epresbe pezsgőt álmodtak a készítők, a konyakos sárgabarack pedig máris vészesen megcsappant, feltétlenül kell majd utánpótlás. (A cég fenti link alatti oldala pedig megér jópár perc böngészést és álmodozást...) Sajnos azt nem tudom, itthon kapni-e és hol, ha valaki tudja, kérem ossza meg velünk!


(saját fotó)

És végül egy saját ötlet:

Házi eperfagyi

Nem csak eperből, hanem málnából és meggyből is csináltam rizstejjel és barnacukorral/mézzel turmixban pempőt, amit aztán lefagyasztottam 1-1,5 dl-es adagokban műanyagpoharakban fagyinak. Pálcát is lehet belenyomni, ezt úgy egyszerűbb enni aztán, mint kanállal.




(rajz: coolshowcase.com)

6 megjegyzés:

Schulcz Veronika írta...

Ha hiszed, ha nem, az eper a kedvenc gyümölcsöm. :-)) Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el... (A másik kedvenc a cseresznye, ma abból ettem degeszre magam.)Idén már többször szedtem epret("szedd magad"), és holnap megint megyek..., talán még lesz. Az én (egyik) favoritom az epres joghurt: villával összepaszírozom az epret, egy pohár natúr joghurt bele, plusz méz v. édesítő. Isteni finom, és ez igazi eperjoghurt, nem holmi művacak, mint a boltokban. Most éppen eperszuflén és/vagy epermisun gondolkodom... :-) Lehet, hogy a holnapi adagból azt készítek. :-))

Unknown írta...

Hűűű, epercsoki :) még soha nem hallottam róla, de nagyon étvágygerjesztő :)

Piglet írta...

Én idén eperlekvárt gyártottam narancslikőrrel, persze csak 2 üveggel. A többiből kimaradt a likőr :)

Piglet írta...

Ja, és gratula a 10.000-ikhez. (szigorúan és tudatosan ide beírva ;))

Tina írta...

Juj, köszi a tippeket!!:-)

Merika írta...

Hű lassan el kell kezdeni az idei finom befőzéseket! Ezzel kedvet is csináltál!!!!