2009. február 26., csütörtök

Shabby chic



Ismeritek ezt a stílust...?:-) Szerintem tuti, csak a nevét nem tudja mindenki. Kevés ehhez foghatóan nőies és korabeli romantikával-harmóniával telt életérzést ismerek. Megkockáztatom, nincs Nő, akinek ne dobbanna meg a szíve, hogy valami hasonló hangulatú otthont szeretne...:-)



Természetesen angolhonban őshonos a stílus, a vidéki házakban maradék (natúr, csíkos, virágos) anyagokból alkottak a háziasszonyok párnákat, székhuzatokat, házilag festették le (vagy újra) a férj vagy felmenők által faragott aszalkát. Ha pedig az asztal vagy szék lába elkorhadt, új lábat faragtak neki, sokszor más fából, kicsit más mintával, ettől aztán az összehatás romanikusan szedett-vedett lett, a hámló, kopott festék ezt pedig csak fokozta...:-) Ma textiltervezők, asztalosok, dísztárgy-készítők (és scrapbook-mániákusok:-)) próbálják felidézni ezt a kortalan hangulatot, ami szerintem abszolút reneszánszát éli. Az összeszedettebb, letisztultabb változata kimondottan elegáns és egyszerű tud lenni (az eredeti sokvirágos-habosbabossal szemben).



Ha az otthonunkban szeretnénk ehhez hasonló miliőt, elsősorban a fehér, világos és virágos, finom anyagokhoz nyúljunk! Telitalált néhány koptatottra festett képkeret fekete-fehér vagy szépia fotókkal. Fontos, hogy a mindennapi használati tárgyak valóban "használtnak" látsszanak, így például a nagymamától örökölt rozsdásodó fémdobozokat is nyugodtan tartsuk meg, belül alaposan kitisztítva nyugodtan használhatóak, tegyük ki őket büszkén a fűszerpolcra!:-)


















Nik, ezt a következő pedig kifejezetten Neked!;-)


4 megjegyzés:

Timcso írta...

IMÁDOOOM-IMÁDOOOOOOOOOOM!!!!Annyira gyönyörű!!Próbálom az otthonunkat is ilyenre alakítani, nyáron festetünk, de már azt is az angol vidéki stílus jegyében!!:))

Kata írta...

Gyönyörű! Nekem is nagyon tetszik.

Tina írta...

:-)
Nekem is alapvetően ez a vezérfonalam a lakberendezésben (is) jópár éve, szerencsémre 1,5 éve költöztünk és sok mindent újonnan vettünk - konyhabútort, fürdőszobabútort például...;-)))

BoBo írta...

Ez a stílus nekem is nagy kedvencem. Ha tehetném, én is ilyen házban élnék. De csak a konyhába sikerült becsempésznem.