2009. február 10., kedd

5 egyszerű tipp a fáradt télvégen...

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de ez a szürke idő engem teljesen le tud lombozni, főleg, ha egyéb hatásoktól se mentes a nap... Reggel szaladás bölcsibe, aztán vonathoz, irodába, ott egyik kezem telefonál, másik gépel, aztán újabb bölcsimenet és még csak a nap felénél járunk, onnan indul csak a délutáni műszak...!:-)

Hát... ehhez bizony energia kell! Nem sebtében bekapkodott reggeli, ebéd és kávék egymás után, hanem valódi, IGAZI életenergia. Muszáj! Pedig nem is kell hozzá sok idő, csak egy kis odafigyelés és aztán megszokás. Mert amit tudatosan, odafigyelve gyakran ismétlünk, az szokássá, majd jellemmé válik. És végül "mi leszünk". Csak rajtunk múlik!:-)

1. Hagyd abba a dohányzást!
Rettentő iramban csökkenti a tüdőkapacitásodat, oxigént von el a szervezetedtől, így sokkal kevesebb energiád van akár a napi rutin elvégzéséhez. Fáradt lehetsz az akár egyáltalán nem fárasztó dolgoktól, van, hogy egy egyszerű sétához is. A legkítűnőbb önpusztító módszer. Rengeteg megoldási lehetőség van már arra, hogy könnyebb legyen a leszokás - amihez persze saját döntés és motiváció is szükséges.



2. Egyél kevesebb édességet!
Számtalan nálam okosabb ír manapság sokfelé a cukor káros hatásairól, gyermekre és felnőttre egyaránt. Tessék szíves komolyan venni!! Egyáltalán nem véletlen a "fehér méreg" elnevezés. Jó, ha tudjuk, hogy a gyermekek fogain túl az agyműködésükre, így az iskolai teljesítményükre is káros hatással van a túl sok édesség. de ez ránk, felnőttekre ugyaúgy vonatkozik. Ami kis mennyiségben és rövidtávon felpörget és "boldogsághormonokkal" tölt meg bennünket, az hosszútávon és nagy mennyiségben éppen ellenkezőleg, fáradékonnyá és depresszióssá tehet.





3. Mozogj!
30 perc séta vagy futás naponta elegendő, de bármilyenfajta testmozgás megteszi. Érdemes kipróbálni többfajta sportot és táncot, hogy megérezd, mi az, ami Téged személy szerint leginkább feltölt. Ez lehet nyugisabb vagy intenzívebb dolog, ez személyiségtől és élethelyzettől is erősen függhet. De "valami kell": nézz körül és kísérletezz!:-)




4. Legalább 6-8 órát aludj minden nap!
A biológiai ritmusunk alapján ennyi feltétlenül szükséges a normális nappali "működésünkhöz". A kipihentség fél egészség, mert sokkal könnyebb egy pozitívabb szemüvegen át szemlélni így a világot, mint kimerülten! Gondoskodjunk a nyugalmunkról, kellemes hálóhelyről, megfelelő matracról, jó levegőről és rendről magunk körül, mert ezek mind-mind hatással vannak arra, hogy hogyan alszunk. Ahogyan az is, hogy lehetőleg földsugárzás mentes helyen legyen az ágyunk - ez hosszútávon is nagyon fontos, mert igen komoly betegségeket okozhatnak az alattunk húzódó törésvonalak vagy vízerek!

5. Inkább kis adag éteket egyél!
És 5-6 alkalommal egy nap. A táplálékpiramis alsó, széles rétegében vannak a teljes kiőrlésű, rostban gazdag pékáruk, zöldségek és több gyümölcs, felette a fehérjedús táplálékok és lefelül, a csúcsban szoroganak a már említett édességek... Nem kell megvonnunk magunktól, amit szeretünk, de ésszel, mértékkel mindent!:-)

Köszönöm a látogatásodat!:-)

Tina

8 megjegyzés:

csuti írta...

Ez a kis cikk nagyon tetszik, igazán hasznos tippeket adtál!

Timcso írta...

Én próbálok ezek szerint a szabályok szerint élni, de bevallom nagyon nehéz, mindig mindent betartani. Szuper és hasznos cikk!:)

Tina írta...

A szándék és a "jelenlét" már félsiker...:-)

Ági írta...

Ígérem, többet fogok aludni, meg csokit enni:-) vagy nem jól értettem?:-)

Piglet írta...

De, de. Szerintem is fontos, hogy elegendő csokit együnk :) Elvégre télidőben különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a megfelelő szerotoninszintre. :))))))

cinnamon írta...

Offtopic: szép képek. Hol lelted őket...?

Zsuzsi írta...

Micsodaaa? Kevesebb csoki?? :)) Szerintem rossz helyen járok. :)

Tina írta...

Öööö...:-) Pl. egy magas kakaótartalmú csokiba kevesebb cukor "fér" és (szerintem) finomabb is, hm?...;-) Nekem a csípősek a kedvenceim.:-)

Cinnik,
hogyaszongya Microsoft Clip Art Gallery. Wordből érhető el a képbeszúrásnál, ha clip art-ot szeretnél betenni, de a netről.