2010. február 2., kedd

Medve, mormota és gyertya

A mai napon már igen sok helyen a tavaszt várják a Világon, elég sok hagyomány és szokás kötődik február 2-hoz. Amúgy is különleges dátum ez, mert az év 33. napja és még 332 nap van hátra az évből - szökőévekben pedig 333....:-)

Ami népi tavaszjóslatot itthon ismerünk, az a medvéhez (néhány helyen a borzhoz:-)) kötődik: ha február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is „időjósként” jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-i népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap „az erdei mormota napjaként” (Groundhog Day) is ismert. Eddig a "pogány szokások".:-)

A keresztény ünnepi kalendáriumban e hónap kiemelkedő napjai közé tartozik február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az előírt áldozat fölajánlásakor jelenlévő agg Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása. E napon a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat.

Február 2. ezen kívül a vizes élőhelyek és szerzetesek világnapja is.



Nincsenek megjegyzések: