2010. december 7., kedd

Édességek vagy ékességek? (Hana)

Itt is járt a Mikulás, és mivel jók voltatok, hozott Nektek pár édes falatot. Van itt különleges és egyszerű, ünnepi és hétköznapi, és akad olyan ami egyáltalán nem édes, sőt... kifejezetten nyers :D

A süthető gyurmából (álneve: polymer clay) készült miniétel, illetve egyéb formájú ékszerek nagyon hódítanak manapság: számtalan ízzel-színnel-alkotóval találkozhattok a neten, és már néhány hazai (boccs, jó szokás szerint csak Budapesti) boltban is. A legtöbbet kedves alkotók készítik, szívvel-lélekkel-szeretettel. Éppen ezért egyediek, nincsen két egyforma.

Barátságom a süthető gyurmával a scrappelés miatt mélyült el. Pillanatok alatt egyedi és minden szempontot kielégítő díszt készíthetünk az oldalunkhoz - vagy akár a ruhánkra :D


Eszemben sem volt minisütiket készíteni, de addig-addig nézegettem kedvenc alkotóimat, míg végül kiváncsiságból elkészült az első darab, aztán már nem volt megállás (itt találjátok őket).
Ha Ti is kedvet kaptatok, két dologgal kell vigyázni: könnyű rákapni az ízére, és ne csöppenjen el a nyálad alkotás közben. Viszont garantáltan fogyókúrás, csak az ember szeme és maximum a mája hízik ;-)

Elkészítésük nem ördöngősség, a youtubon szinte minden alap forma tutorialja fennt van. Ha nincsen túl sok időtök nézelődni, szeretettel ajánlom a gyurmás lányok blogját: "Mindent amit a süthető gyurmáról tudni kell". Itt hasznos linkek, képek, videok, és egyéb segítség is van. Kérdezhettek bártan, akár a fórumon is.

És ha a lelkesedés ellenére úgy érzitek, nem elég jó a kézügyességetek, akkor se keseredjetek el! Hoztam nektek egy hiperegyszerű 5letet ;-) Ez pedig a jó öreg kókuszgolyó. Amilyen egyszerű a valóságban, éppolyan egyszerű a gyurmavilágban is az elkészítése. Sőt ;-)

Íme a lépések:


1. Végy egy darabka barna süthető gyurmát, és készíts egy golyót belőle (tök mindegy, ha akár tojás alakú is, úgysem nagyon fog látszani;-) majd szúrj bele egy akasztót.
2. Lyuggasd ki egy cseppet az egész felületét (én a legalapvetőbb eszközömmel, egy régi körzővel alkottam ;-)
3. Süsd ki (ez gyurmafüggő, mindegyikre rá van írva ;-) A képen a Fimo sütési hője/ideje látható
4. Színtelen lakkal jól kend be - és tedd IGAZI kókuszreszelékbe. Várj, amíg megszárad a lakk.
5. Lakkozd le újra a biztonság és a tartósság kedvéért.

------- KÉSZ :D

Akaszd simán fülbevalóakasztóra, aprószemes láncra, vagy akár chi-vonzó / szerencsehozó csengettyű mellé (erről bővebben itt olvashatsz).

Vagy ha nagyon kicsúsztál az ajándékvásárlásból, vagy saját magad szeretnél valamit alkotni, vagy egyszerűen csak unod a szokásos ékszereidet, kreálj belőle Karácsonyi fülbevalót! ;-)


Jó étvágyat és jó alkotást kívánok! :D
Sok szeretettel! :2 megjegyzés:

Borka írta...

nyamm, annyira tetszik, amiket Hana csinál! és már sushi is van? ;)

Tina írta...

Hana, nagyon köszi!! Engem leginkább az első képen például a puncsszeletnek a tökéletessége bűvöl el mindig újra... Döbbenet. (Nekem.:-)) De ez a harapásnyomos se kutya, olyan hihetetlen...:-)

És igen, kérünk sushit is!:-D