2010. április 8., csütörtök

Aszalt paradicsom



Fogalmam sincs, hogy csak az áldott állapot teszi-e, de kilószámra tudnám enni a fűszeres olívaolajban eltett szárított/aszalt paradicsomot. (Nevezzük aszaltnak, mert az olajban puhult az igazi, a sima szárított az szerintem cipőtalpszerű.) Summa summárum, aki ezt kitalálta, az gasztronómiai Nobel díjat érdemelne! Pikáns, sós és ha az olajba fokhagymát, zöldfűszereket is teszünk mellé, elegánsan mindennek átveszi a zamatát. Vannak ízek, amelyekről tájak hangulata rohanja meg az embert - az aszalt paradicsom ízig-vérig mediterrán finomság és ezerféleképpen felhasználható. Például kombinálható a húsvétról maradt sonkával is.

Mai ebédünk:

Sonkás-cukkinis tészta aszalt paradicsommal (saját recept:-))

4 személyre:

tészta 4 főre
1 fej vöröshagyma

15 dkg füstölt, főtt sonka
1 db salátacukkini
1 kis doboz paradicsompüré
10-12 db koktélparadicsom
2-3 szál újhagyma
3-4 db aszalt paradicsom
olaj a sütéshez
bazsalikom
só, bors

Kis olajban megpirítottam az apróra vágott hagymát és a kockákra vágott sonkát, majd félretettem őket. A kis darabokra vágott cukkinit a fennmaradó olajban, kis vízzel kb. 10 percig pároltam, aztán visszatettem rá a hagymás sonkát és paradicsompürével elkevertem, összeforraltam. (Lehet alá még egy kis vizet tenni.) Közben sóztam, borsoztam és apóra vágott bazsalikomot is tettem bele. Ezt külön tálba tettem és ugyanabban az edényben a karikákra vágott újhagymát és félbevágott koktélparadicsomot pár perc alatt még megfuttattam, majd a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot is belekevertem. Tálaláshoz a cukkinis szósszal elkevertem a tésztát és az adagok tetejére kerül még a koktél- és aszalt paradicsomos keverék.
Isteni.:-)

Sonkás saláta aszalt paradicsommal

A fenti tészta saláta-változata, mondjuk vacsira: egyszerűen elkeverjük a hagymán pirított sonkakockákat a félbe vágott koktélparadicsomokkal, újhagymával, tehetünk bele medvehagymát (szezonja van!) vagy ruccolát, madársalátát és készen is van!

De szerintem messze a legjobb, ami az aszalt paradicsommal - és ezáltal velünk - történhet:

Aszalt paradicsom fűszeres baguetten: a kétujjnyi szeletekre vágott friss, puha (!) hagymás vagy zöldfűszeres baguettre csorgatunk egy kiskanállal a aszalt paradicsom fűszeres olajából és erre tesszük a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot... és csak élvezzük a mennyei örömöket!:-)



Még egy érdekesség:

A paradicsom bórt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember a stresszt megfelelően tudja kezelni. Bórhiány esetén csökken a koncentrálóképesség, romlik a számolóképesség, álmosság és krónikus fáradékonyság lép fel.

3 megjegyzés:

vadvirag írta...

Hónapok óta szemezgetek az olívás, fűszeres aszaltparadicsommal, de sosem vettem.
Annyira ínycsiklandozóan írtál róla, hogy következő alkalommal lekerül egy üveg a polcról. :-)

Jovi írta...

Én meg már tudom, Bercikém miért ilyen okos és eleven! :))) Imádja a paradicsomot!
A sonkás-cukkinis tésztát pedig ki fogom próbálni, minden hozzávaló kedvenc és szója- és tejmentes. Köszönöm:)

Tina írta...

Majd kérek ám beszámolókat is a tapasztalatokról!;-)