2010. április 22., csütörtök

Negatív és pozitív stresszkezelés

Mindannyiunknak vannak tanult mintáink és reakcióink, amelyeket stressz esetén önkéntelenül "bevetünk", hogy jobban érezzük magunkat. Sok esetben ezek a "megoldások" sajnos mégis inkább rombolóak, mint építőek, hiszen nem tudatosak, hanem korábbi stresszhelyzet(ek)ben önkéntelenül alakultak ki (pl. fáradtság ellen kávé, tévézés vagy egy szerelmi csalódás után sok édesség).

Szép feladat megfigyelni magunkat - ez egyébként az önismereti munka első lépése -, hogy bizonyos helyzetekben hogyan vigasztalódunk, hogyan vezetjük le a feszültséget vagy hogyan lazulunk el? Valóban hosszútávon célt érünk ezzel a módszerrel vagy csak pillanatnyi tűzoltás lesz belőle? Hiszen a cél az volna, hogy folyamatosan építsük magunkat és lehetőleg minél ritkábban, végül pedig egyáltalán ne fussunk bele bizonyos hibás reakciókba. Vegyük észre, hogy mit csinálunk rosszul és változtassunk rajta azonnal! Hiszen a Világot nem tudjuk megváltoztatni, magunkon viszont tudunk dolgozni.:-)

Nézzünk néhány példát a hibás stresszkezelésekre és mellettük egy-egy pozitív lehetőséget! Ha rajtakapjuk magunkat valamelyik rossz stratégián legközelebb, nincs más dolgunk, mint megpróbálni tudatosan átváltani annak az egyik pozitív változatára. Ha pedig valamit ismételgetünk és egyre gyakrabban használunk, ahhoz egy idő után hozzászokunk és a "vérünkké válik".

Negatív stresszkezelési stratégiák

Pozitív stresszkezelési stratégiák

Túlevés

Egészséges táplálkozás

Alkoholizmus, dohányzás

Vitamin- és nyomelembevitel

Droghasználat

Mozgás, sport, kirándulás

Túlköltekezés, vásárlási mánia

Légzőgyakorlatok

Dührohamok, agresszió

Stresszoldó gyakorlatok (relaxáció,…)

Sok tévézés, számítógépezés

Kreativitás, alkotás


Az étkezésünkre sem árt odafigyelni:


Stressznövelő élelmiszerek

Stresszcsökkentő élelmiszerek

Kávé, alkohol

gyümölcsök

Fehér cukor

Zöldségek

Fehér liszt

Olajos magvak

Csokoládé, kakaó

Zöld fűszernövények

Adalékanyagok

Burgonyafélék

Magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerek

Magas szénhidráttartalmú élelmiszerek


Nem véletlenül emeltem ki az alkotást: ennek stresszoldó funkciójáról és a kreativitás személyiségformáló, építő erejéről legközelebb szeretnék majd mesélni bővebben.

Nincsenek megjegyzések: