2009. december 13., vasárnap

Két csokis, egy marcipános

Többeknek ígértem már, mutatom hát a bonbonokat!:-) Legalábbis hármat - mert van, amelyik elfogyott, mire fotó készült volna róla, de lesz "utángyártás" és akkor majd jön még. Ezekkel úgysem lehet eleget kísérletezni...;-) A receptek sokfelől vannak a netről és ismerősöktől az elmúlt évekből, forrásokat így nem nagyon tudok megnevezni utólag sajnos, de mindegyiken változtattam már valamit, mennyiséget vagy összetevőket, így remélem, megbocsájtja nekem, aki valami ismerős receptre bukkan.:-) Elsősorban ajándékba gyártom őket az idén. Kaptak színes kapszlikat, fadobozokat, aztán celofánt és színes szalagot is.

Kávés trüffel



15 dkg vajat és 15 dkg porcukrot habosra keverek és 2 kanál porrá tört nescafét adok hozzá. Ennek a bonbonnak sok-sok keserű étcsoki az alapja, 3 tábla akár, ezeket felolvasztom és hozzákeverem a kávés vajhoz. Utána fémtálcára vagy márványlapra lehet simítani és kihűlés után felvágni, tortadarába forgatni.

Narancsos marcipán



20 dkg marcipánmasszát két kanál mézzel, 2 tábla apróra vágott étcsokival és 20 dkg apró kandírozott narancshéjjal összegyúrunk. Rögtön gömböket lehet formálni belőlük és én színes cukorba forgattam, de lehet, hogy puha csokireszelékbe forgatva még jobb lesz a következő adag.

Áfonyás-mandulás



Szintén (1 tábla) étcsoki az alapja, amit összetörve felolvasztok és 1 csomag rumba áztatott vörösáfonyát és ugyanennyi mandulaforgácsot keverek bele. Amikor már kicsit kihűlt, kiskanállal kis halmokat lehet belőle csinálni és utána tálcán a hűtőben megdermeszteni őket.

4 megjegyzés:

cinnamon írta...

Irtó jól néznek ki! A narancsosat át fogom variálni aszalt szilvásra, fahéjjal. Ilyenkor, Diótörőszezonban mindig sugarplumra vágyom, aminek úgy képzelem az ízét, mint amikor a félbevágott szilvásgombócra fahéjas cukrot szórsz...

Tina írta...

Olyan aszalt szilvás is van, amit marcipánba gyúrsz (mint egy kis szilvásgombócot) és az egészet étcsokiba mártod aztán. Még nem próbáltam, szerintem ez lesz az egyik következő. Ezt is lehet fahéjjal, ét helyett meg fehércsoki kéreggel...

Ági írta...

itt is jelzem, főkostolónak szívesen megyek:-)..irtó jól néznek ki

Ági írta...

Szia!

Ma egy szülinaposnak szerettem volna elkészíteni a kávés trüffelt. Mindent úgy csináltam ahogy írtad mégis folyós, híg, kenhető maradt, vagyis nem tudtam belőle kis kockákat vágni, mert annyira nem dermedt, szilárdult meg sose..max. a tálcáról tudnám most kikanalazni. Nem tudod mit ronthattam el?

Köszi
Ágnes