2009. szeptember 10., csütörtök

Egy veder szeder



A hétvégén még éppen elcsíptem a szederszezon végét és vettem belőle piacon 1,5 kg-t. 6 üveg lekvár lett belőle. A gyors megoldást választottam, 1 kg befőzőcukorral (amiben már zselatin is van) összefőztem és egy teatojásban 5-10 percre belelógatott rozmaringág és citromhéj tette pikánssá.



Ezt írják még erről a gyönyörű színű gyümölcsről:

A szeder nemzetségen belül a szeder fajok igen elterjedt, mérsékeltövi növények. Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában, illetve Ázsia Európához csatlakozó területein vadon is élnek. Csak európai fajokból több mint százat különítettek el. Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be, nem csak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami nagyon fellendítette termesztését. Az USA-ban például a tüskétlen változatok elterjedése óta többet termelnek belőle, mint málnát, mert gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható, nem penészedik és kiválóan alkalmas élelmiszeripari feldolgozásra.



Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez. A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe. Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.



Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen. Ha leveléből teát szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk az ép leveleket, amiből 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le 2-3 dl forralt vízzel.

(forrás: www.hazipatika.com)

Szederbor

Hozzávalók:
5 kg szeder
1 kg cukor

Elkészítés:
A szedret először mossuk meg, jól zúzzuk össze, és adjuk hozzá a cukrot. A masszát 3-4 üvegbe osszuk el, amelyben majd erjedni fog. Napos helyre tegyük, ahol gyorsan erjedésnek indul. Néha keverjük meg. A bor 30-60 nap múlva fog megállni az erjedéssel, ekkor szűrjük le és töltsük üvegekbe, majd zárjuk le.

(www.tutireceptek.hu)


2 megjegyzés:

szilvie írta...

Picit helyesbítek: nem zselatin, hanem pektin van a befőzőcukorban (szerencsére). A pektin a gyümölcsök saját zselésítőanyaga, a zselatin meg állati eredetű (vávává).

A lekvárod isteni, köszönjük szépen!

Tina írta...

Igaz, köszönöm!