2008. december 2., kedd

A, mint alma

Tudtátok, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik?:-) S mint ilyen, a mai Törökország területéről került hozzánk, Anatóliából. A rómaiak kezdték el intenzívebben a termesztését az Alpoktól északra, aztán később főként a szerzetesekre maradt a már ókorban is több mint harminc fajta ismert különböző színű, formájú, cukor- és vitamintartalmú almafajták ápolgatása.

A legkülönbözőbb formában ették őseink az almát, pürének lereszelve és teának, mustot, pálinkát és bort csináltak belőle. No persze, csakis a gyógyító hatásai miatt!;-) Mostanság pedig a pektin-tartalma miatt lett újra divatos méregtelenítő, salaktalanító gyümölcs. Bibliai, mítikus, mesés képzetek is társulnak hozzá, gondoljunk csak Ádámra és Évára vagy Hófehérkére... Vagy Newtonra. Esetleg Tell Vilmosra.:-) Még jósoltak is vele, például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja. Ha a lányok a hátuk mögé dobták, a leesett héj formájából kiolvashatták leendő vőlegényük kezdőbetűjét. Aranyos.:-)

Hoztam Nektek pár receptet és ötletet, mert ugye éppen szezonja van és - fajtától függően - savanykás vagy édeskés íze nagyon jól kombinálható egyéb szezonális őszi-téli ízekkel, mesebeli hangulatot teremtve.:-)

Az elmúlt napokban nálunk fahéjas-gyömbéres almaillat lengte be a konyhát, ugyanis kétféle almalekvárt is főztem Déméter ötletei alapján, itt-ott picit változtatva rajtuk. Íme az én verzióim:


Mákos-fahéjas almalekvár


1 kg alma
1/2 kg körte
1/2 kg barnacukor
2 ek fahéj
1 kikapart vaníliarúd
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg darált mák
dzsemfix

A lereszelt almát és körtét a cukorral, fahéjjal, vaníliarúddal, vaníliáscukorral, mákkal összefőzöm. Én szeretem a lekvárban a darabokat (és türelmetlen is vagyok), így nem főztem sokáig, de egész pépesre is lehet főzni. A végén a dzsemifixszel is összefőztem és készen is volt. Ebből egyszerre 4 kisebb üvegre futotta, úgyhogy ha nem csak ajándékba szánjuk, érdemes növelni az adagot.

Mézes-gyömbéres almalekvár

1,5 kg alma
5 cm-es darab friss gyömbér, lereszelve
3 dl méz
kis fahéj

Az összes hozzávalót (almát nagylyukú reszelőn lereszelve) összeforralom, időtartam itt is attól függ, mennyire szeretnénk homogén lekvárt. Érdemes ebbe is dzsemfixet tenni.

Mindkettő mennyei lett!:-)

Tipp:
Csatos üvegeket vettem hozzájuk és egy régi címke fotóját Photoshoppal átalakítva, a kész címkét barna durvább papírra nyomtatva, kétoldalú ragasztószalaggal erősítettem az üvegre. Itt vannak:


A következő receptem pedig lassan több, mint 3 éves, a hozzá tartozó fotók is - egy tipikusan olyan süti, ami nem csak finom, hanem tényleg gyönyörű is (főként, ha még nekem is így sikerült:-))...

Francia almatorta

7,5 dkg vaj
15 dkg cukor

2 evőkanál vaníliás cukor

csipet só

4 tojás

10 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

1 teáskanál sütőpor

75 dkg savanykás alma

1,5 dl tejföl

1 evőkanál porcukor


A vajat 10 dkg cukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután egyenként hozzáadunk 2 tojást, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport hozzákeverve tésztává gyúrjuk. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 28 cm átmérőjű kivajazott tortaformába (piteformába) töltjük. Szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket. A süteményt a sütő alsó rácsán 35 percig sütjük. A tejfölt a megmaradt tojásokkal, a fennmaradó cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A tejfölös keveréket ráöntjük az almás süteményre, és a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük. Szépséges és finom!:-)

És az isteni Almapuding, Pelle Józsefnétől.

Hozzávalók:
3 db közepes alma
5 db tojás
10 dkg cukor
8 dkg vaj
(esetleg 10 dkg darált dió vagy mandula)
+ vaj, morzsa kikenéshez

Az almát megpucoljuk, szeletekre vágjuk és víz nélkül megpároljuk a saját gőzében. Közben a cukrot vajjal habosra keverjük, egyenként belekeverjük a tojássárgákat. A párolt almát összeturmixoljuk, belekeverjük és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzátesszük. (Tehetünk bele darált vagy darabos olajos magvakat, én ezt most kihagytam.) A masszát vajjal kikent, morzsával meghintett formába öntjük és egy vízzel negyedig telt nagy lábosba tesszük, lefedjük és 45 percig gőzöljük. Szerintem vanília- vagy csokiöntettel lehet az igazi, de lehet rátenni tejszínhabot, fahéjas almalekvárt is.

És amiket még nem próbáltam, de határozottan tervben vannak:

Almabor (Bálint gazdától)

1 kg alma
1 kg cukor
5 liter víz

Az almát mossuk meg, vágjuk ki az ütődött részeket (fontos!), majd reszeljük vagy daráljuk le. A cukrot feloldjuk a vízben, majd a reszelt almával együtt beleöntjük egy nagy befőttesüvegbe. Az üveget lazán takarjuk le. Szobahőmérsékleten 10 napig érleljük, majd tiszta szitán átszűrjük.

A szűrletet 3-4 hétig tovább érleljük, amíg teljesen le nem tisztul. Ezután le kell fejteni, üvegekbe tölteni és ledugaszolni. A már lezárt üvegeket 20 percre helyezzük 60-70 °C-os vízfürdőbe csírátlanítás végett. Az így elkészített almabor legalább 2 évig eltartható.

Alma-tök lekvár

50 dkg tök
50 dkg alma
25 dkg gyümölcscukor
1 zacskó zselésítő por


A meghámozott, kimagozott almát vágjuk egyforma kockákra. A gyümölcscukrot és a zselésítő port keverjük össze, öntsük a gyümölcsökkel együtt egy fazékba. Kevergetve forraljuk föl, és főzzük 2 percig. Töltsük üvegekbe, és azonnal zárjuk le.


---

Végül pedig dekorálhatjuk az otthonunkat karácsonykor almával, mert gyönyörűen mutatnak a piros gyümölcsök nem csak egy tálban vagy kosárban az asztal közepén, hanem bizony a fán is - hiszen ugyan vajon mik lehettek eredetileg a klasszikus óriási vörös üveggömbök a karácsonyfán...?:-)

9 megjegyzés:

Ági írta...

A torta nálunk is Nr1, a lekvárok meg gyönyörűek!

Merika írta...

Biztos finomak is a lekvárok! Most én mehetek válogatni?

szilvie írta...

A csatos üveges képek láttán azt gondoltam, de jó stock fotó, hol találta vajon! Erre nézem, hogy Tina konyhája, hát leesett az állam! Gyönyörűek!!!!!

A Kreatív Cafét is megnéztem, gratulálok! :-)

Mutatom az én cikkemet, itt van a magazin: http://www.kulturkavalkad.hu/KulturKavalkad/KK_111.pdf
Nagyon jó olvasmány egyébként, én ki szoktam magamnak nyomtatni (sajnos csak online változata van).

Ági írta...

Gratulálok csajok! Picur: én is a Tina konyhája felirattól ájultam el, de aztán a 'neked készült' végképp elámított:-))

Tina írta...

Picur,
szívből gratulálok a cikkhez és a fotókhoz, szuper!;-)))

Többieknek köszi és most csak annyit: NEM csak lekvár van - DE nem teszem fel őket még ide, éppen Miattatok...:-PPPDDD

cinnamon írta...

Jójó, hogy tök, nade spárgatök vagy sütőtök?... (remélem, nem csak én vagyok ilyen értetlen...)

Tina írta...

Nekem valamiért egyértelmű volt, hogy sütőtök...

cinnamon írta...

Akkor csak én vagyok :-))) ezek a lekvárcímkék csodaszépek; hogyan csinálod őket?

Tina írta...

Lesz majd róla külön bejegyzés, Nik, csak pici türelem, együtt szeretném majd feltenni az ajándékokat (a többit mostmár) + hozzávalókat, csak még nincsenek átadva...:-X:-)