2008. december 18., csütörtök

Lélekmelengető ajándékok

Véleményem szerint az egyik legkellemesebb dolog úgy készíteni valamit, hogy tudjuk, azt konkrét személynek szánjuk, aki majd örül neki. Olyasmi, amit az ajándékozott valamiért értékel - vagy azért, mert éppen arra van szüksége, amit mi neki készítünk, vagy pusztán azért, mert tudja, azt a saját kezűleg alkotott dolgot éppen neki szántuk. Mindenki szereti, ha törődnek vele és gondolnak rá - és mindekinek jól esik törődni és adni, főleg, ha ezzel még ki is kerülhetjük az esztelen és teljesen értelmetlen karácsonyi ajándékvásárlási rohamot. Szeretem a saját készítésű ajándékokat.

Szeretném megmutatni, nálam mik készültek az idén, hátha még nem késő pár ötlet - elvégre még van majdnem egy hét karácsonyig!;-)

Lekvárok

Sütiporok

A legtöbb muffin és aprósütemény úgy készül, hogy van ún. "száraz része" és "nedves/folyékony része". A szárazanyag ezekben ugye a liszt, a sütőpor, a fűszerek, aszalt gyümölcsök, ami pedig ezeket összetartja, az a víz, a tej, a tojás... A száraz rész nem romlandó és igen egyszerű összeállítani, így akár egy nagyobb (!) befőttesüvegben ajándékba is adhatjuk. Szépen mutat rétegezve a liszt, a fahéj, a kakaópor vagy a színes gyümölcsdarabok és klasszul díszíthető az üveg színes anyaggal, csipkével, sőt, akár üvegfestéssel is. Fontos, hogy ráírjuk a "használati útmutatót" és a kész sütemény nevét az üvegre valamilyen formában. És rögtön kész is a személyes ajándék egy kollégának, jóbarátnak. Ha tudjuk, hogy az illetőnek melyek a kedvenc ízei, főleg nyert ügyünk van, hiszen rengeteg muffinrecept és adventi süteményrecept áll rendelkezésre. Az én sütiporos üvegeimre selyemrózsa is került az idén.

Likőrök

Másik nagy kedvenceim a likőrök. Bevallom, én idén próbáltam ki őket először, kétfajta ízben és már most nagy sikerük van itthon és a már megajándékozottak között is!:-) Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon egyszerűek, mutatósak, egyediek és finomak. (Alig várom már a tavaszt-nyarat és az első bogyós gyümölcsöket, hogy lecsaphassak rájuk!)

Íme a házi málnalikőr receptje:

Hozzávalók: 1 kg málna (akár fagyasztott is jó), 1 üveg vodka, 40-50 dkg cukor

A málnát az üveg aljára tettem egy kétliteres üvegbe és ráöntöttem a vodkát. 1-1,5 hónap után a fél kg cukrot 2 dl vízzel felforraltam és hozzákevertem a málnás vodkához, aztán szűrőn vagy gézen át máris szűrhető és kis üvegekbe önthető. És kész is!

Készült nálunk még narancslikőr is, isteni lett!

Ajándékkísérő babák

Csomagolás és címke

És végül egy kis varrogatás...!

Ha nem látom meg azt a könyvet, idén már biztosan nem jut eszembe még varrni is, de aztán egészen jól elboldogultam vele, bár bevallom, ez időigényesebb volt. Főként, mivel egy "minimorris" kis varrógépem van csak, amit dekorációhoz, függönyszegéshez találtak ki, nem pedig poncsó- vagy mamuszvarráshoz... De aztán valahogy megoldottam. Volt, amit kézzel kellett öltögetni, de még ezt sem bántam. Hiszen éppen forraltborozás és romantikus filmek mellé való elfoglaltság ilyenkor esténként...:-)

(A képeken levő szöveg jól olvasható a képekre kattintva!)

1 megjegyzés:

Mónika írta...

Júúúúj Tina!
Ezek szuper ajándékötletek!
A sütiportól elállt a lélegzetem, az a legnagyszerűbb és persze a táska.
Még jó, hogy ma volt 5 percem és benéztem a blogodra.
Köszönöm......