A húsvét ünnepe sok szálon kapcsolódik a tavasz megérkezéséhez és a megújuláshoz. A húsvétot megelőző farsangi időszak mulatságai a tél legyőzését, a tavasz megérkezését ünneplik. Szokássá vált, hogy húsvét előtti csütörtökön, azaz Nagycsütörtökön az étrendbe valamilyen zöldet, parajt, salátát iktatnak.
Spenótos lasagne
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 doboz (50 dkg) vékony lasagne tészta
10-15 dkg parmezán sajt reszelve
A spenótos krémhez:
1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót
50 dkg rikotta túró
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
A paradicsomos krémhez:
2-3 ek. olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa reszelve
1 kk. szárított vagy fél marok friss oregano
2 kk. szárított vagy egy marok friss bazsalikom
1 kk. méz
3 doboz vagy 1,2 kg hámozott paradicsom
só
bors
1 ek. balzsamecet
3-4 kisebb cukkini (+ olaj a megkenéséhez)
6-8 mozzarellagolyó
A spenótos krémhez összekeverjük a felengedett spenótot, a rikottát, az összezúzott fokhagymát, és annyi tejszínt adunk hozzá (kb. 1 dl-t), hogy finom krémes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban, majd a fokhagymával, a sárgarépával és a zöldfűszerekkel együtt kb. 20 percig rotyogtatjuk. Ekkor beleborítjuk a paradicsomot is, és újabb negyedóráig főzzük kis lángon. Végül a balzsamecettel ízesítjük.
A cukkinit csíkokra vágjuk, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük.
A tepsit kiolajozzuk, a tésztalapokkal kirakjuk az alját. Rásimítjuk a spenótkrémet és megszórjuk a parmezán egyharmadával. Befedjük egy újabb tésztaréteggel, erre szűrőkanállal rászedjük a paradicsomkrém sűrűjét, meghintjük a parmezán második harmadával, és betakarjuk tésztalapokkal. Meglocsoljuk a maradék tejszínnel, körben a szélén is, aztán a paradicsomkrém levét is rákanalazzuk. Rétegenként kis mélyedést nyomunk a tésztába, és egy-egy mozzarellagolyót ültetünk mindegyikbe, végül a maradék sajtot ráhintjük a rakottas tetejére, és előmelegített, 180 C-os sütőben 30-40 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben lapáttal meg-megnyomkodjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
1 doboz (50 dkg) vékony lasagne tészta
10-15 dkg parmezán sajt reszelve
A spenótos krémhez:
1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót
50 dkg rikotta túró
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
A paradicsomos krémhez:
2-3 ek. olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa reszelve
1 kk. szárított vagy fél marok friss oregano
2 kk. szárított vagy egy marok friss bazsalikom
1 kk. méz
3 doboz vagy 1,2 kg hámozott paradicsom
só
bors
1 ek. balzsamecet
3-4 kisebb cukkini (+ olaj a megkenéséhez)
6-8 mozzarellagolyó
A spenótos krémhez összekeverjük a felengedett spenótot, a rikottát, az összezúzott fokhagymát, és annyi tejszínt adunk hozzá (kb. 1 dl-t), hogy finom krémes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban, majd a fokhagymával, a sárgarépával és a zöldfűszerekkel együtt kb. 20 percig rotyogtatjuk. Ekkor beleborítjuk a paradicsomot is, és újabb negyedóráig főzzük kis lángon. Végül a balzsamecettel ízesítjük.
A cukkinit csíkokra vágjuk, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük.
A tepsit kiolajozzuk, a tésztalapokkal kirakjuk az alját. Rásimítjuk a spenótkrémet és megszórjuk a parmezán egyharmadával. Befedjük egy újabb tésztaréteggel, erre szűrőkanállal rászedjük a paradicsomkrém sűrűjét, meghintjük a parmezán második harmadával, és betakarjuk tésztalapokkal. Meglocsoljuk a maradék tejszínnel, körben a szélén is, aztán a paradicsomkrém levét is rákanalazzuk. Rétegenként kis mélyedést nyomunk a tésztába, és egy-egy mozzarellagolyót ültetünk mindegyikbe, végül a maradék sajtot ráhintjük a rakottas tetejére, és előmelegített, 180 C-os sütőben 30-40 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben lapáttal meg-megnyomkodjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
(recept: vegafutar.hu, kép: chefsgardendirect.ie)
1 megjegyzés:
Ez a fotó olyan, mintha valami gyönyörű virág lenne...
Finom lehet ! :)
A spenótot is szeretem, és a lasagnét is...
a kettő együtt is biztosan jó :)
Megjegyzés küldése