2010. november 11., csütörtök

A vonal megoldása :-)

Eljött végre az ideje, hogy felfedjem a két héttel ezelőtti önismereti játék megoldását!

Van viszont néhány fontos tudnivaló előzetesen ezzel kapcsolatban. Először is a megoldás nem abszolút értékű önmagában. Projektív tesztről van szó, amely egyrészt egy pillanatnyi lelkiállapotot jelöl, másrészt ez a rajzot készítő személye és jelenlegi élethelyzeténak ismerete nélkül egy kívülálló számára nem értelmezhető egyértelműen. Egyetlen rajz önmagában szinte értelmezhetetlen. Nem alkalmas tehát arra, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le belőle vagy diagnózisként kezeljük. Akkor mire jó egyáltalán? Arra, hogy a következő válaszom és az utána következő néhány kiragadott példa alapján elgondokodhass a saját rajzodon, ezt a pillanatnyi élethelyzetedhez és jelenlegi legfőbb életproblémádhoz kötve közelebb kerülj ahhoz, hogy mit szól ezekhez a tudattalanod és ezáltal a megoldáshoz talán egyetlen lépéssel közelebb kerülhess. Ennél ez nem több - de nem is kevesebb.:-)

A megoldás tehát az, hogy amire a vízszintes vonalat kiegészítetted, az szól jelenleg leginkább az Életedről. Számodra most ilyen az Élet.

Mostmár eltelt egy kis idő, tudsz esetleg kívülálóként is rátekinteni. A legelső, amit érdemes megfigyelned: pozitív vagy negatív érzést kelt Benned a rajzod? Szerinted 1-100%-ig skálán milyen állapotban van az, aki ezt a rajzot készítette? Mi lehet, az, ami jelenleg leginkább foglalkoztatja? Mi van az Élete fókuszában jelen pillanatban? Mi az, aminek örül, mi az, ami kiteljesíti, elszomorítja vagy mi hiányzik neki leginkább?

Próbálok most kiragadni jellemző vonásokat azokból, amiket megosztottatok velem!

A házikó a virágos ablakú, füstölgő kéményű, ajtóval ellátott ház általában feltétlenül pozitív jelentéssel bír, "hazaérkezést", biztonságot jelez - mindez kerítéssel viszont vagy bezártságot, vagy mindezektől való elzárást jelenthet. (Hol érzed Magad: a kerítésen kívül vagy belül?) A piramis valószínűleg spirituális érdeklődést, jelenlegi nyitást, az élet nagy összefüggéseire való fokozatos ráébredést és szintén a mindezekből fakadó biztonságot jelent. A sátor is egy biztonságot jelöl, de a félelmet is, hogy mindez csupán átmeneti. Minden játékos szimbólum, így a csokornyakkendő, szalagos csomag, játékos vonalvezetés (felfelé!), a természeti tájak felkelő nappal, egészséges fa (főleg gyökerekkel) mind-mind egyértelműen kedves, pozitív szimbólumok. (A kérdés persze mindig az ezen felül, hogy a rajzoló számára az adott szimbólum bír-e még plusz konkrét jelentéssel?) Minden ami mozgással kapcsolatos, így az autó, a hajó, a felfelé vezető lépcső, felszálló ballon jelenlegi elindulást, előrehaladást jelent. Fontos, hogy a mozgás balról jobbra menjen, az a pozitív, mert ha visszafelé halad valami, akkor az az életben is így van jelenleg. A "kibújó csiga, aki a hátán viszi a házát" szintén egy megindulást, "felébredést", de mindeközben - vagy éppen emiatt - sok nehézséget, visszatartó erőt jelöl. A méhkaptár méhekkel is nagyon pozitív, igen termékeny, de azért "zsufis", stresszes élethelyzetet jelölhet. A száj és "a női test rózsája":-) természetesen erotikus jelképek. (A száj még éhséget jelölhet, átvitt értelemben is, tehát pl. tudásszomjat, stb.) Többen mondtátok, hogy sokat rajzoltatok vagy folytattátok volna a rajzot: a rajzolás a kreatív önkifejezés egyik legegyszerűbb, alapvető formája, így valószínűleg "több van bennetek", az is lehet, hogy a jelenlegi élethelyzet behatárolja a vágyaitokat, a fantáziátokat és szeretnétek kitörni valamilyen szinten. Ti főleg alkossatok minél többet!:-) A gyermekkoriakra hasonlító rajzok vagy egykori olvasmányélmények utáni rajzok egyfajta visszavágyódást is jelölhetnek az akkori világba a mostaniból - itt alapvető feladat pedig az lehet, hogy a jelenben minél több örömet találjunk!

Hű, remélem, mindenki kapott választ! Ha van még kérdés, itt feltehetitek!:-)

A nyereményt nem felejtettem el, összegyűjtöm a különböző csatornákon érkezett válaszaitokat és hamarosan sorsolás!;-)))


6 megjegyzés:

Kisnyul / Andi írta...

Nekem teljesen bejött. Én piramist rajzoltam. Virulok, pedig nem jellemző ez rám, de szeretnék átalakulni....azon vagyok. Köszönöm!

Ányi írta...

Én most csináltam meg a játékot - egy kis kertecske lett belőle, az első vonal kettéosztja a kertet. Jobb oldalt virágok, bal oldalt salátavan :D körbe kerítés, a vonal altt és felett egy almafa illetve körtefa :)
Jó érdekes ez a játék, köszi :)

Hajni írta...

Én is csak most csináltam meg, a hírlevél kapcsán. Hegycsúcsok lettek belőle, de csak skiccesen, és az egész így együtt a vízszintes vonallal koronára is hasonlít, aminek nem egyenlő nagyok az ágai. Utólag, ahogy elolvastam a többiek rajzáról írottakat, kicsit szegényesnek tűnik nekem a saját rajzom, olyan skicces, gyorsan megcsinált lett.

Tina írta...

Üdvözlet a "későn ébredőknek"!:-)

A virágok, a termékeny kert szintén pozitív. A hegycsúcsok ha nagyon hegyesek és zordak, azon viszont azért el lehet gondolkodni...

Van jelentősége annak is, hogy a vonal alatt és fölött mi van illetve a jobb (férfi) és bal (női) oldalnak is, de ennyire nem szerettem volna belemenni így nagy általánosságban.:-)

Anya, Apa és Bogi baba írta...

Szia Tina!
Köszi a megfejtést, én a méhkaptáros voltam, talán igaz lehet, egy éves kislánnyal vagyok itthon, bár a napjaink nem itthonülősek, tele vagyunk programokkal, persze amennyit a baba is szeret. Ha felé nézem, igaz a pozitívum, a sok szeretet, és öröm, hogy van amit érzek iránta, de persze neked sem kell bemutatni, hogy néha az ember türelmét próbára teszi :))

Janka írta...

köszi Tina! nekem is bejött. az én léghajóm jobbra halad :) és valóban most indultam el valami felé, most mozdultam ki egy nagyon régóta bentragadt állapotból :)

én nagyon-nagyon szeretném megnyerni az elemzést. X szorítok érte :)