2010. március 18., csütörtök

A válasz

Volt itt egy kérdés, amire tartozom Nektek egy válasszal.

Nos, a műsorból az derült ki végül, hogy a chipset, csokit, kólát fogyasztó gyerkőcöket, akiknek utána nyugis, meditációs programban, gyermekjógában volt részük, kiegyensúlyozott, nyugodt állapotban kapták vissza a szülők; az egészséges ételeket evő, de utána hangos zenés, bohócos, ugrálós játékot játszó gyerekek pedig felpörögve érkeztek haza. Nem az étel volt a mérvadó. Azaz eszerint 1-0 a lelki-szellemi "táplálék", a gyermekkel való foglalkozás milyensége mellett, az ételek ellenében.

Vagyis létezik, hogy akármit is adunk a gyereknek enni, a lényeg inkább az, hogy milyen minőségi időt töltünk velük, hogy hagyjuk-e őket mondjuk tévézni, "tombolni" vagy foglalkozunk velük? Sokkal inkább múlik a lelkiállapotuk és ezáltal aztán az egészségük is azon, hogy milyen programokban van részük, mint azon, hogy mit esznek meg?

Te mit gondolsz?:-)

4 megjegyzés:

Kata írta...

Köszi a választ, már vártam :)

Schulcz Veronika írta...

Mint mindenben itt is az arany középutat választanám... Nem adnék nyugodt lelkiismerettel a gyerekemnek kólát, chipset, stb. hogy "majd a gyermekjóga kompenzálja". Ezek az ételek igenis károsak az egészségre hosszútávon, és ezt semmiféle lelki program nem teheti jóvá. Ugyanakkor nem tiltanám el teljesen ezektől az egészségtelen ételektől sem, a bohócos programtól sem, mert kell a játék, a nevetés, pörgés. Tehát nagyobb hangsúlyt helyeznék az egészséges ételekre ÉS pl. a gyermekjógára, de megengedném időnként mondjuk a kólát is (amit az ember tilt az úgyis mindig érdekesebb...). Mértékkel mindent lehet.
Pillanatnyilag lehet, hogy a lelki program a döntő, de azt gondolom, hogy hosszútávon az elfogyasztott étel minősége IS. Amit megeszel azzá leszel.
Lehet vki nyugodt, és kiegyensúlyozott, ha a szervezete tele van testidegen anyagokkal... Mindkettőnek (étel + lelki tényezők) döntő szerepe van az életminőségben. Nem lehet "megspórolni" egyiket sem. Szerintem. :-)

Ági írta...

Vera, megelőztél:-))nagyon egyetértek veled!

Jovi írta...

Most van időm végre írni ide! :)
Érdekes, én azt hittem, fordítva lesz!
Én is láttam kb. egy éve egy műsort vmelyik tudományos csatornán, ahol csak az ételeket tesztelték a gyerekeken: szülinapi zsúron az egyik csoport "gyári" cuccokat (kóla, csipsz, keksz), a másik csoport házi sütiket, szörpöt kapott. Előtte és utána is mérték a gyerekek fizikai és szellemi teljesítőképességét. A gyári kajákat evő gyerekeknél mindkettő csökkent, a házi sütiket evőknél nem. Az első csoport gyerekei ráadásul felpörögtek, csökkent a figyelmük. De itt ugye mindkét csoport szellemileg uazt az ingert kapta.

Én a negyedik gyerekem ételallergiája kapcsán döbbentem rá, hogy milyen mennyiségű adalékanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Nem voltam eddig sem az a "kólát-chipszet a gyereknek, hogy hagyjon már"- típus, de egy fél éve igencsak odafigyelek arra, hogy mit eszik, mit eszünk. Például döbbenetes mennyiségű szóját (Marci tej- és szójaérzékeny): a kenyértől kezdve a felvágotton át a gyümölcslevekben (!!!) is előfordul valamilyen formában. Hosszan tudnám még ezt ecsetelni, de nem teszem:)