2010. március 7., vasárnap

Mi az első, ami eszedbe jut róla?

Biztosan Te is jártál már olyan helyeken, amelyek elvarázsoltak... Mindegy, hogy hogyan és miért, de örökre ott van a lenyomatuk a lelkedben. Az emlékeink pedig nagyon érdekesek, úgy vannak felfűzve, mint egy gyöngysor: először bevillan egyetlen apró dolog, ha eszünkbe jut ez a hely, aztán pedig jön sorban a többi, egymás után.

És vajon mégis mi az első, ami ezekről a helyekről eszedbe jut? Én az egyszerűség kedvéért néhány országot emeltem ki és valóban az ELSŐ dolgot róluk, ami beugrik, legyen az egy kép, egy tárgy, egy illat... Mutatom!:-)

Ha Görögország, akkor a színek: kék és fehér, ameddig a szem ellát...



Ha Írország akkor... ez nagyon nehéz, mert ilyenkor nagyon erős emlék- és hangulat-rohamom van mindig, de talán az ajtók...



Ha London és Anglia, akkor megint lehetne ezer és egy dolog, a metrótól a Sherlock Holmes múzeumig (... amikor megállt az idő...:-)), a parkok, az Old Vic vagy a mesebeli vidéki kiruccanások és mégis: a Trafalgar tér az, ami beugrik. Az a tömeg, a zsongás, az ott negyed óra alatt megélt majd' négy évszaknyi időjárás az, amelyek a legtipikusabbak számomra... Különös.:-)



Ha Németország, akkor a motorozás a Fekete-erdőben...



Ha Olaszország, akkor tenger, naplemente és bor, így együtt a három, elválaszthatatlanul.



Ha Prága, akkor a játékmúzeum...



Ha Spanyolország, akkor az első közös külföldi nyaralásunk a férjemmel, még egyetemista korunkból és egyben az első tengerparti nyaralásom... Nosztalgikus emlék. És mégis: a legelső dolog, ami beugrik, hogy egy nagy, színes vásár volt a nyaralózóna közelében a parton és itt nyertünk egy golyódobálós-teveversenyes bódéban egy iszonyatosan nagy plüssnyulat, amit alig tudunk hazahozni...:-)))



Ha Törökország, akkor az almatea illata...:-)



Tudjátok folytatni sajátokkal...?:-)

6 megjegyzés:

cinnamon írta...

Ha Olaszország, akkor szökőkút és macskakő; ha Egyesült Államok, akkor magnólia; ha Lengyelország, akkor mézszín borostyán, és ha Írország, akkor tündérek, tündérek, tündérek...

Annás írta...

Ha Hollandia, akkor szélmalmok, biciklik, tehenek, csatornák és finom sajtok.
Ha Ausztria, akkor barokk templomok, friss hegyi levegő, kávéházak.
Ha Horvátország, akkor sziklák, mélykék tenger és hobotnyica.

Jó ez a játék, egészen elmerültem az emlékekben :)

izmiri írta...

Maradjunk hazai tájakon is ? Mikor a férjem Magyarországra költözött, igyekeztünk bejárni az országot, hiszen ő nem ismerte. Ha Pécs a tulipánfák, ha Debrecen a Déryné múzeum, ha Szeged a Virág cukrászda, ha Kőszeg a kaloda a várudvaron, ha Zirc a gesztenyeszedés, ha Eger a bor, ha Mátra az Ózon hotel és sorolhatnám. Na meg egy kis Európa: ha Lisszabon a Belém cukrászda, ha Barcelona Gaudi, ha Ausztria a hó és gőzgombóc, ha Izmir az illatok és a hangok, ha Bukarest a szürke szín, ha Belgium csoki, csoki és csoki.

Indulok is ! :-)))

Tina írta...

De jók ezek, köszönöm szépen a belföldieket is!:-)

Csillu írta...

Törökországról még a bazári forgatag jut eszembe, ahol fűszeres illat terjeng és nagy a tumultus..
Ausztriáról a zöld fennsíkok ugranak be..

Mindkét helyre újra elmennék:)

Merika írta...

Ha Capri szigete, átlátszó türkizkék víz, és citrom minden mennyiségben, Szicília akkor a tűzhányó kövei, és a finom vörösbor, Róma akkor az igazi olasz piac az illataival. Ha Athén az Akropoliszon fújó forró szél, és a frissen csavart narancs íze.Velence: a megbújt pici boltok a zegzugos utcákban, és a finom kávé a Szt. Márk tér melletti kávézóban.Végtelenségig lehetne folytatni, lehet hogy megteszem éa írok egy egész bejegyzést. Köszi az ötletet!!