És igazi rózsaillata van ám, nem "műanyag", egész úton hazafelé őket szagolgattam...!:-) Kislány koromban a nagyszüleim kertjében volt számtalan színű és illatú rózsatő - képzeletben mindig rögtön oda repülök vissza, ha rózsaillatot érzek...
Szeretem a rózsát. Lassan 5 éve, hogy Niknél Dublinban rózsás fürdősót gyártottunk. Persze, ott lehetett kapni sópelyhet és apró rózsabimbókat - ez utóbbiakat örömmel fedeztem fel nemrég a helyi bioboltban hibiszkusszal keverve, teaként. Szóval fürdősó: rétegeztük a sót, a rózsabimbókat és pár csepp illóolajat tettünk rá, ez utóbbiból tényleg csak nagyon keveset. Csinos üvegbe zártuk, feliratoztuk, szalagoztuk, ajándéknak is szép volt nagyon.
Ezen felbuzdulva hazatérve a minirózsámról bimbókat gyűjtöttem és felfűztem dísznek-illatnak a tálalószekrány oldalára, egy csokor levendula társaságában. (Milyen jó, hogy akkor lefotóztam...!:-))
Kozmetikumok házilag:
A bársonyos kéz:
Végy ¾ csésze rózsavizet, ¼ csésze glicerint ½ teáskanál ecetet és ½ teáskanál mézet. Alaposan rázd össze egy üvegben. Használd minél gyakrabban.
Kivörösödött, gyulladt bőrre:
Keverj bele 1 evőkanál sütőport 1 csésze rózsaolajba. Rázd föl jól és vattával vidd fel az irritált területre.
Fürdés után:
Végy 1 csésze rózsavizet, 1/3 csésze Hamamelis kivonatot, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál kámfort, ½ teáskanál alumíniumoxid port. Keverd simára. Öntsd üvegbe és rázd jól össze. Vidd fel a bőrödre. Nőknek, férfiaknak (pl. borotválkozás után) egyaránt ajánlott.
(www.kertpont.hu)
Rózsalekvár
Hozzávalók:
1 alma
1 kg rózsaszirom
70 dkg cukor
1 citrom leve
Elkészítés:
Az almát gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát 7 deci vízzel pépesre főzzük. Ezután levét leszűrjük, a rózsaszirom felét beleszórjuk, összekeverjük, és két órán át áztatjuk. Ismét egy fazékba szűrjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne. A citromlevet belecsorgatjuk, s a maradék rózsaszirmot hozzáadjuk. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed. Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Frissen, langyosan is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése