2010. szeptember 30., csütörtök

2010 színe: a türkiz

Uff, némi késéssel ugyan, de elvégre van még 3 hónap az évből...:-)

"
Már lassan egy éve, hogy a Chicago-i International Home & Housewares Show-n a híres PANTONE cég bemutatta 2010-re szóló színtrend kiadványát Chicagoban. (...)

Ebből a könyvből 2010 nyarára egyetlen színt emeltek ki, és tettek egyeduralkodóvá az idei lakásdivatban: a türkizt.

A szín-trendeket azonban nem kristálygömbből olvassák ki a látnokok. Tudatos választás eredményei. Annak a folyamatnak, ami a környezet, minket körülvevő világ megfigyeléséből és a modern embert érő sok-sok impulzusból adódik - nyilatkozta Leatrice Eiseman a Pantone Color Institute igazgatója. A türkiz színárnyalatokkal gondolatban egy trópusi paradicsomba utazunk. Ez az a szín, ami védelmező és gyógyító érzetet kelt ezekben a stresszes időkben.

A múlt év végén (2009 december 8.-án) a PANTONE és X-RITE cégek a türkiz színt határozták meg a 2010-es év divat színeként. Ez egy ragyogó és vonzó színárnyalat, mely egyesíti a derűs és nyugodt kék, valamint az élettel teli zöld kombinációját. Képzeletünkben felidézi a trópusi tengerpartot, lagúnákat, és hatékony menedéket jelent a mindennapok gondjai, bajai elől, ám ugyanakkor az egészség és jólét érzetét is kelti.

"A legtöbb kultúrában a türkiz kiemelkedő helyet foglal el a színek között. A közhiedelem szerint védelmező talizmánként jelenik meg, könyörületes és gyógyító, a hit és igazság színe - melyet a víz és az ég színe inspirál. A szín-asszociációk többéves tanulmányozása során arra jöttünk rá, hogy a türkiz szín sokaknak a menedéket jelent, egy hívogató trópusi paradicsomot, még akkor is ha az csak a fantázia szüleménye." nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute igazgatója.

Akár a tenger kékjét idézi, akár a trópusi tájat, vagy a védelmező amulettet, a türkiz színre a legtöbb ember pozitívan reagál. Általában gyönyörködtető érzetet kelt a férfiak és a nők esetében is, könnyen alkalmazható mind a divat mind a lakberendezés területein. A meleg és a hideg egyaránt megtalálható a türkiz színben, így könnyedén társítható bármely más színnel. A türkiz izgalmat visz a neutrális és barna színsémákba, kiegészíti a pink és piros színeket, tengerkékkel kiegészítve klasszikus tengerparti hangulatot ad, felélénkíti a zöld színeket, és különösen divatos kombinációt alkot sárgás-zöld színekkel"

(www.pantone.com)
1 megjegyzés:

Merika írta...

Ha ezeket a képeket nézem egyre jobban kedvelem!(kivéve a pink ágytakarót...brrr)Nekem ruhában végül is bejött, jól érzem magam benne!