2008. november 25., kedd

Őszutó

Megérkezett a tél, hatalmas, ropogós hóval. Az ősz búcsúztatásaként néhány november végi érdekességet ollóztam össze Nektek!:-)
***

A meteorológusok Őszutó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Enyészet havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Disznótor hava elnevezést használták novemberre, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent András hava. A Nap a Nyilas jegyébe lép.

„November utolsó teljes hete lassan-lassan már a karácsonyi ünnepkört megelőző adventi böjtidőszak kezdetének nyitányát hozza magával, a legtöbb helyen Katalin napján, november 25-én tartották az utolsó bált, táncmulatságot, hogy aztán újévig szüneteljen a hangos vigadozás. Másutt a hagyomány néhány nappal későbbre, András napjára (november 30.) teszi ugyanezt. […] Katalin napja november 25-én van. Szent Katalint a nagylányok védőszentjüknek tekintették, s ezen a napon számos házasságjósló praktikához folyamodtak. Ezek a házasságjósló műveletek helyenként Borbála napjához, de más napokhoz is kötődhettek a hagyományban. A legáltalánosabban ismert a Katalin-ág. A nagylány Katalin napján meggyfagallyat vagy más gyümölcsfagallyat vágott, s üveg vízbe helyezve meleg helyre tette. Ha a gally karácsonyra kivirágzott (másutt: ha kihajtott), akkor a nagylány a következő esztendőben férjhez ment. A szokásnak számos nemzetközi párhuzama van: a kutatás megállapította, hogy ismert a szlovákoknál, cseheknél, morváknál, románoknál stb. Végül utaljunk azokra a népi meteorológiai megfigyelésekre is, amelyeket Topolyán és környékén Borús Rózsa jegyzett fel: ha Katalin napján a kacsák és libák a jeget tapossák, karácsonyra is jég lesz, ha nem tapossák, nem lesz jég; ha Katalin napjára fagy, jó termés várható a kukoricára; ha Katalin kopog, karácsony locsog; ha Katalin locsog, karácsony kopog. S említsük meg a hertelendy magvas mondást, amely időszakunk átmeneti jellegére utal: Katalin tiltja, András zárja a mulatságokat.”

(Jung Károly: Régiek kalendáriuma. Heti jegyzetek az esztendő népi hagyományvilágáról. Újvidék, 2000, Forum Könyvkiadó)

November 25.
Alexandriai Szent Katalin vértanú szűz ünnepe
A diákok, tudósok, egyetemek védőszentje, de ő a fuvarosok, bognárok, kerékgyártók, molnárok, fazekasok és szövőlányok patrónusa is. A naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódnak. Katalin napján a lányok jóslásokból következtettek arra, ki lesz a férjük. E napról az a vélemény járja: „Ha Katalin kopog, a karácsony tocsog”. Vagyis ha Katalinkor hideg, fagyos az idő, enyhe lesz a karácsony.

November 30.
András napja
András-napon kezdődnek általában a disznóölések, de ezekben a napokban, a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnap kezdődik az advent, a karácsony előtti négyhetes időszak. Az advent név latinul várakozást jelent, s a Krisztus születésére való várakozásra utal. A középkorban ilyentájt szigorú böjtöt tartottak, így készülődtek testileg-lelkileg a karácsonyra, s egészen vízkeresztig nem tartottak táncmulatságot. A legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap.


Népi mondóka

Ködös Márton után
Enyhe telet várhatsz,
Havas Márton után
Farkast soká láthatsz.
Szent Erzsébet-napja
Tél elejét szabja,
Az András-napi hó
A vetésnek nem jó.

Nincsenek megjegyzések: