2011. augusztus 11., csütörtök

Nem tudsz festeni? Fess képeslapot!:-)

Akiknek az általános iskolában vagy a gimnáziumban volt utoljára ecset a kezében, az hajlamos azt hinni, hogy "neki a festés nem való". Sokszor eszébe sem jut, hogy akár saját maga is festhet valamit saját magának vagy ajándékba. Egy téves hitrendszer az, hogy "nem tudok festeni" - egészen egyszerűen azért, mert tuti, hogy nem igaz!:-)

Most megmutatom, hogy első lépésként mi az, amibe bárki bármikor belevághat és garantáltan sikerrel jár!

Eszközök:
vízfesték (KOH-I-NOOR vagy Herlitz)
8-as vagy/és 10-es ecset
akvarellpapír - képeslap nagyságúra vágva vagy blokkban kapható előre gyártva, hátán címezhető képeslap nyomattal is
rajztábla vagy egy rajzblokk, vázlatfüzet
eltávolítható ragasztószalag

Ezeket egy jobban felszerelt nyomtatványboltban be is lehet szerezni. A képeslap nagyságú akvarellpapírt a ragasztószalaggal a rajztáblára vagy a vázlatfüzet felső lapjához rögzítjük. A minta kedvéért lehet utána tovább "osztani" a ragasztószalaggal a keletkezett ablakot, amibe festeni fogunk, több kis mozaikképecskét is festhetünk ugyanarra a lapra. A vízfestéket érdemes előtte kipróbálgatni, hogy vizesebben és szárazabban milyen hatásokat tudunk elérni vele, hogy "hogy működik" a festék és hogyan mutat száradás után az egyes színek vizesebb és színtelítettebb verziója. És neki is lehet látni: választhatunk egy színvilágot vagy az aktuális hangulatunk szerinti színeket és egyszerűen színes csíkokat, pöttyöket festünk-folyatunk a papírra tetszés szerint, aztán hagyjuk őket megszáradni. A ragasztószalagokat óvatosan (!!) eltávolítjuk és kész is!:-)

Íme, három saját munka példaként! Én először a négy évszakot festettem meg egy képeslapra, csak színekkel-vonalakkal (itt a jobb felső képen a képeslap-akvarell-blokk fedlapja), aztán egy szülinapi képeslapot csináltam rózsaszín-kék színvilággal. Végül kifejezetten csak vizes-aligfestékes pöttyözéssel egy falikép készült, kék-zöld színekkel. Zöld paszpartu, egyszerű fekete keret és máris kerülhet a falra a saját "festményem"! Ráadásul 2 órán belül megvolt mind a három.:-)




TIPP: A művet a ragasztószalag eltávolítása előtt hagyjuk teljesen megszáradni! Így elkerülhetők az én lapjaimon látható szélső elkenődések.

3 megjegyzés:

vadvirag írta...

Ez azért tetszik, mert minimális előkészítés után a gyerekeim is tudnak ilyet alkotni. Köszi!

csutkailda írta...

Tina, köszönjük a tippet!
Bendémmel jót játszottunk, és nem utolsósorban szép képeslapokat készítettünk. :)))

Tina írta...

Ez szuper, örülök!!:-)