2011. február 2., szerda

Nevezetes február eleji napok

Február 2.

A pennsylvaniai Punxsutawney városában több ezren gyűltek össze, hogy megtudják: véget ér-e hamarosan a tél vagy további zimankóra kell számítani. A rituálét minden év február 2-án tartják meg 1887 óta. Ha Phil nem látta volna meg az árnyékát, akkor idén korán lett volna tavasz. Punxsutawney-ban mindig Philnek hívják az épp aktuális mormotát. A nagy napon mindig óriási tömeg figyeli a rágcsálót, és tévétársaságok is forgatnak a parkban, ahol lakik, egyúttal ünnepséget is rendeznek a tiszteletére. 1993-ban még film is készült róla Idétlen időkig címmel, igaz, a főszerepet Bill Murray játszotta, viszont Phil önmagát alakította.
(velvet.hu)
Február 3.

A kínai Újév vagy Holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. (kínai neve: Nian) Ha eljön az ideje, mind Kínában, mind a világ különböző pontjain található kínai kolóniákban napokra megáll az élet, mindenki az Újévvel törődik, még az üzleti forgalom is leáll. Nincs ez másképp Magyarországon sem, ahol az itt élő kínaiak – ha nem sikerül hazatérniük Kínába – igyekeznek úgy megünnepelni a jeles napokat, mintha otthon lennének.

A Tavaszünnep időpontja – hasonlóan a mi húsvétunkhoz – évről évre változik, s még a kínaiak közül is kevesen vannak, akik pontosan tudják, hogy milyen elvek alapján. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a Tavaszünnep az európai naptár február 4-kéjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a Tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. Az idei Holdújév február 3-ára esik.

A Tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák, és jókívánságaikkal halmozzák el egymást; másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is.

A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól, kisöprik. A takarítással azonban vigyázni kell: hogy a jó szerencsét ki ne kergessék az otthonokból, a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Ennek a szabálynak a megszegése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. Ha valaki Újév napján is söpörne, azzal biztos, hogy kikergetné a szerencsét a házból.

Mivel az Újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni, s megszabadulni régi rongyaitól. Még a betegek is felkelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni – még a négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál”. Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért aztán ezen a napon – bármilyen rosszak legyenek is – a gyerekeket sem szabad megverni.

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. A borítékba rejtett pénzzel azonban vigyázni kell: az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt nagy udvariatlanságnak számít.
(fengshuibolt.hu)

Február 4.

Az idei első tízmilliószoros nap!

Nincsenek megjegyzések: