2010. január 9., szombat

Karácsony, most máshogyan

Úgy tűnik, sokan régi hagyományokkal szakítottak az újak kedvéért 2009 karácsonyán, amit aztán nem bántak meg, sőt - következik Vera beszámolója!

"A decemberi "Új hagyományt teremtek" kihívást azzal kezdtem, hogy szakítottam a korábbi hagyományokkal.
Nálunk (ez alatt a nagyobb családot értem: anyut, két nővéremet férjestől, gyerekestől) mindig megvolt, hogy karácsonykor ki-milyen süteményt készít a közös karácsonyi ebédre.
Az én feladatom volt a tiramisu, és a narancsos csillag. Eddig. :-) Úgy döntöttem, hogy ezen a karácsonyon teljesen más süteményeket fogok készíteni, mint az eddig tőlem megszokottak. És be sem jelentettem előre. :-) Készítettem moszkauer-t, és narancsos-csokis trüffelt, a harmadik sütemény az viszont egyáltalán nem az a tipikusnak mondható karácsonyi édesség lett: barackos túrótortát készítettem. Arra számítottam, hogy hiába szereti a család, ennek karácsonykor nem lesz sikere. Tévedtem. :-) Az egész család "rákattant", azt hiszem ennek oka, hogy mindenki eltelt kicsit a gesztenyés-mákos-diós-mézes desszertek ilyen-olyan variációjától már. Tanulság számomra, hogy nem kell mereven ragaszkodni a hagyományokhoz (teremtsünk bátran újat ;-) ), és nem kötelező karácsonykor pl. mákos beiglit készíteni, csak mert az olyan karácsonyos. :-)
Ezen kívül még két hagyományt teremtettem: az egyik az, hogy minden évben lesz élmény-ajándék (idén pl. egy musical-t nézünk meg a férjemmel), a másik pedig az, hogy minden évben lesz sajátkészítésű ajándék is. Idén narancslikőrt készítettem (Tündérliget tavaly karácsonyi bejegyzése adta az ötletet, még a design is olyan lett! :-)), ill. készült még fűszerolaj. Ez utóbbi kettő vezetett el a tul. képpen harmadik hagyományig, hogy minden évben próbáljam úgy megoldani az ajándékozást, hogy ne kelljen ahhoz üzletről üzletre járnom, megúszva ezzel a karácsonyi őrületet, forgalmat, a sok ideges embert, ami ilyenkor jellemző sajnos..."


2 megjegyzés:

izmiri írta...

nagyon klasszak az üvegcsék !

a színházas ajándék nagyon jó ötlet. évek óta úgy csináltam, hogy kaptak egy könyvet a családtagok, és benne színházjegyet. így kétszer van ünnep: először az átadáskor, másodszor maga az esemény látogatása

Schulcz Veronika írta...

Köszi! :-)
Igen, nagyon beválni látszik nálunk is a színházjegy-ötlet, és a másik is (amiről most nem írtam): az újság-előfizetés. :-))